Höga halter av tungmetaller i barnmat | Stockholms Fria
  • En till två portioner gröt eller välling om dagen kan räcka för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå av tungmetaller.
Landets Fria

Höga halter av tungmetaller i barnmat

En undersökning från Testfakta som publicerades i veckan visar att ekologiska gröt- och vällingprodukter för barn innehåller höga halter av tungmetaller som kadmium och arsenik.

En till två portioner om dagen kan räcka för att komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade maxnivå. Mest arsenik innehöll den ekologiska risgröten från Holle och Sinlac Specialgröt från Nestlé. Nestlés Majs-Risvälling kommer upp i nästan lika höga halter.

Höga halter av kadmium hittades i den mjölkfria gröten och vällingen från market Enago. Även här räcker det med två portioner för att komma upp i maxnivån. Produkterna ligger strax over, respektive strax under gränsvärdet för hur mycket kadmium som får finnas i själva pulvret. Ett högt kadmiumintag är kopplat till benskörhet, njurskador och minskad reproduktionsförmåga.

Livsmedelsverket menar att producenterna har ett ansvar att själva sänka nivåerna av tungmetaller i sina produkter.

Annelie Barkelund, kommunikationchef på Nestlé menar att företaget samarbetar med jordbruksuniversitet, leverantörer och odlare för att förbättra metoderna och sänka nivåerna i riset.

– Vi kontrollerar varje rismjöls-parti innan den går in i produktionen och våra produkter uppfyller alla nationella och internationella säkerhetskrav för arsenik i ris. Vi fortsätter också att förbättra vår kunskap om vilka odlingsområden som har lägre nivåer av arsenik, säger hon till Testfakta.

Rekommenderade artiklar

Vego växer i Stockholmshandeln

8 procent av stockholmarna uppger sig vara vegetarianer mot 6 procent i riket och försäljningen visar att fler väljer vego i butiken.

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

© 2021 Stockholms Fria