Fördjupning


Anna Nilsson
Fria.Nu

'Det är när man går ihop och stöttar varandra som man kan komma långt'

Kärleksguden Amor uppfann kärleken, men något har gått galet.

- Det är männens fel, vad trodde ni? detta är en feminist-kabaret ropar Amor till publiken som trängs framför scenen. Emma Stormdal som spelar kärleksgud har röd clownnäsa och pastelliga änglavingar.

Det är lördag kväll och på Teater Lacrimosas Scen Gavelius spelas Större än såhär - en feministcabaret om kärlek.

I snart fem år har Teater Lacrimosa verkat, sju uppsättningar har de hunnit med. I början satte de upp andras pjäser som i väntan på Godot. I de senaste pjäserna har de utvecklat en egen scenteknik med utgångspunkt att kvinnan är subjekt och inte objekt.

Liv Elf Carlén, som både har regisserat och skrivit manus, berättar att mycket i pjäserna bygger på egna upplevelser från någon i gruppen. Ibland har hon hört ett samtal på bussen som gett en idé. I större än så här tas också mycket från filmens stereotypa könsroller upp.

Men Lacrimosa är så mycket mer än teater och kabaret. Bakom allt står deras tankesmedja.

Den består av en grupp på sex personer som tar hjälp av folk utifrån till olika projekt. Tankesmedjan handlar om att fungera som en brygga mellan teori och praktik.

De jobbar med konkreta handlingar som att arbeta fram en jämställdhetsplan, att komma ut i media med debattartiklar och att ordna kurser i feministiskt självförsvar.

Lacrimosa åker till skolor och företag. Genom att med hjälp av teater iscensätta problem gör de det mer tillgängligt för lyssnarna. De använder sig av ett kreativt och peppande sätt att arbeta feministisk. Mycket handlar om att inte bara bli arg och matt över orättvisor och svårigheter, utan att också kunna bli stärkt i sin roll och i sin kamp. Hitta lösningar.

Just nu samarbetar de med fackförbundet SKTF. Tillsammans åker de ut till universitet runt om i sverige och pratar om löneskillnader och lösningar på en jämställd arbetsmiljö.

På frågan om de har några tips på hur man ska gå till väga om man vill jobba kreativt för feminism, svarar Liv utan att tveka:

- Gå ihop! Det är det enda konkreta tipset som är värt någonting.

Emma håller med och lägger till att det gäller överallt i livet.

- Det är när man går ihop och stöttar varandra som man kan komma långt.

Och Lacrimosa har många projekt på gång. Större än så här spelas tills slutet av maj. Efter det finns det planer på att åka på turné med pjäsen runt om i Sverige.

De har också släppt en skiva och kommer att spela på festivaler i sommar. Ett feministiskt humorprogram och en actionfilm är på gång.

Text & Foto

Anna Nilsson

[email protected]

Hemsida: www.teaterlacrimosa.net

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria