Fördjupning


Lars-Gunnar Larsson
  • Dagens Nyheter 23 mars 2004
Fria.Nu

Enbart konflikt i bildpublicering

Vad föreställer egentligen nyhetsbilderna från Israel och Palestina? SFT har tittat närmare på rapporteringen i våra två ledande dagstidningar, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Under februari och mars i år publicerade DN och SvD sammanlagt 43 bilder från konflikten i Israel och Palestina, 15 i DN och 28 i SvD. Den 22 mars dödades Hamasledaren shejk Yassin, vilket innebar en klar ökning av rapporteringen.

Den samlade mängden bilder skildrar till största delen palestinier. Väldigt få bilder föreställer israeler. Det kan ha sin förklaring i den nästintill totala fokuseringen på konfliktbilder. Då blir det bilder från de palestinska områdena eftersom konflikten till största delen utspelas där. De israeler som förekommer är soldater, räddningsarbetare, en polis, en grupp fredsdemonstranter och en familj bosättare samt en handfull porträttbilder av premiärminister Ariel Sharon.

Men de flesta bilderna föreställer alltså palestinier, och då oftast under begravningståg eller demonstrationer. Några visar stenkastande palestinska ungdomar, och några sörjande palestinska mödrar.

SvD använder sig nästan uteslutande av bilder från nyhetsbyrån Reuters, undantaget är ett reportage om en familj bosättare i Gaza som är egenproducerat.

DN i sin tur använder sig mest av bilder från nyhetsbyrån Associated Press, AP. Undantagen är bilder från en israelisk fredsdemonstration utanför hebreiska universitetet i Jerusalem, och ett reportage om en självmordsbombares far som står framför ruinerna av sitt hus. Dessa bilder är tagna av DNs egen fotograf.

SvD hade under perioden februari-mars tre längre reportage, med flera bilder. Ett är det redan nämnda reportaget om bosättarna i Gaza, med stor bild på tidningens framsida och ytterligare fyra bilder inne i tidningen. Den stora bilden visar en man och hans fru med ett leende på läpparna. Det andra reportaget är ett uppslag om kriminella gäng i Gaza. Texten illustreras med en bild på maskerade militanta palestinier och en ung palestinier som hotfullt tittar fram ur en bil. Till det kommer även en bild på en begravning. Det tredje reportaget skildrar hur barn används som självmordsbombare. På förstasidan syns en bild av en palestinsk pojke, avklädd och stående på knä, övervakad av två israeliska militärer. Inne i tidningen följer en bildserie som visar hur pojken stoppas vid en vägspärr med en sprängladdning under jackan.

DN har sällan mer än en bild till varje text. Under perioden februari-mars finns det två undantag. Det är reportaget om den palestinske mannen vars son sprängde sig till döds i ett självmordsattentat. Mannen står framför sitt sönderskjutna hus i Betlehem. I reportaget ingår även en bild på sonen med ett automatvapen i handen, och en bild på den söndersprängda bussen. Det andra är en längre analys under rubriken Muslimsk maktkamp ritar om kartan. Texten illustreras med en bild från en begravning, med en palestinsk folkmassa som bär en kista. Den andra bilden på sidan visar en skrikande palestinier som håller upp en bild av den shiitiske ayatollan Sistani.

En annan sida innehåller en analys med rubriken Sharon beordrade attacken själv. Texten illustreras av en stor bild på soldater som tar skydd för stenkastande ungdomar. Men det är inte palestinska ungdomar och israeliska soldater. Det är i stället irakiska skolbarn och brittiska soldater eftersom bilden, som bildtexten förklarar, är tagen i staden Basra i Irak. Men den används i sammanhanget Israel-Palestinakonflikten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Onyanserad bild ger ensidig rapportering

Nyhetsbilder från Israel och Palestina visar oftast sprängda bussar och tumultartade begravningar, stenkastande palestinier och israeliska soldater. Visserligen spektakulära och spännande, men de beskriver bara en liten del av verkligheten. Den som passar i tidningen. SFT har träffat två erfarna fotografer som ger sin syn på vilka bilder som används och vilka konsekvenser det har för vår förståelse av konflikten.

Fria.Nu

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria