Fem sorters kakor | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Fem sorters kakor

Alla sommardagar brukar ju inte vara soliga, så här kommer matredaktionens tips för mulna eller regniga dagar: baka! Javisst, varför inte plocka fram dina bakbunkar och vispar och titta efter i skåpen om det finns något vetemjöl och bakpulver och sätta igång. Av oss får du några recept på lite av varje att börja med. Det är bara att sätta igång så får du fina kakor till eftermiddagskaffet i hammocken när solen tittar fram i morgon!

Kryddmuffins, 20 st

100 g mjölkfritt margarin
¾ dl sojagrädde
3 dl socker
1 dl sojamjölk
1 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
½ tsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop grädde och socker, tillsätt margarinet och mjölken. Rör i kryddorna och de övriga ingredienserna. Häll i pappersformar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter. Ett tips är att använda färsk riven ingefära.

 

Skärgårdskakor, ca 35 st

150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
1 dl nötkärnor
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Rör margarin och socker poröst. Hacka nötterna och tillsätt dem tillsammans med mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta ihop degen. Låt den ligga kallt en stund. Kavla ut degen tunt mellan smörgåspapper eller plastfilm. Ta bort översta pappret och kavla med kruskavel så att degen får mönstrad yta. Ta ut runda kakor med ett mått, cirka 6 cm i diameter. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter.

 

Banankaka

100 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1 dl sojagrädde
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
3 krav-märkta bananer, väl mogna
eventuellt ½ dl kallt kaffe

Rör margarinet och sockret poröst. Tillsätt grädden. Blanda i resten av ingredienserna. Mosa bananerna och tillsätt dem. Häll smeten i en smord och strödd form. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen cirka 1 timma.

 

Mandelflarn, ca 20 st

1 ½ dl sötmandel
1 dl socker
100 g mjölkfritt margarin
2 msk vetemjöl
2 msk soja- eller havremjölk
1 msk sirap

Skålla och skala mandeln. Hacka hälften av den och flaga resten. Blanda mandeln och de övriga ingredienserna i en liten kastrull. Låt massan sjuda under försiktig omrörning en stund. Klicka ut smeten på välsmord plåt eller bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 150 grader i cirka 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt dem svalna något. Lossa dem med vass kniv. Låt dem kallna på plant underlag.

 

Chokladtoppar, ca 20 st

Ett recept där du inte behöver använda ugnen!

50 g mjölkfritt margarin
½ dl socker
2 msk sirap
1 msk kakao
½ dl kokosflingor
½ dl russin
2 dl risflingor

Smält margarinet i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt kokos, russin och risflingor och blanda väl. Klicka ut massan på ett smort smörgåspapper. Låt chokladtopparna kallna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Oklart hur farlig svininfluensan är

VIRUS På torsdagen höjde världshälsoorganisationen sin pandemivarningsnivå från steg 5 till steg 6. Det innebär att det finns en allvarlig risk för att svininfluensan får pandemisk spridning.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria