Fria.Nu

Internetleverantörer ska tvingas stänga av fildelare

Internetleverantörer ska kunna tvingas stänga av användare som fildelar. Det var ett av förslagen i den redan hårt kritiserade utredning som i går lämnades till justitiedepartementet.

Justitieminister Beatrice Ask mottag i måndags utredningen Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? I den föreslår ensamutredaren hovrättslagman Cecilia Renfors bland annat att internetleverantörerna ska ta ett större ansvar för fildelning som pågår i deras nät.

De ska bland annat vara skyldiga att gå in och stänga av enskilda användare om en upphovsrättsinnehavare hävdar att de ägnar sig åt olovlig fildelning. Och leverantören ska kunna bestraffas med vite om den inte agerar.

På skivbranschens intresseorganisation Ifpi ser man positivt på förslaget. Där tror man att det kan öppna för att fler ska kunna erbjuda lagliga nedladdningstjänster.
Men förslaget har mötts av hård kritik från många håll. Bland annat från Johan Linander, centerpartistisk ledamot i justitieutskottet.

- Vi tycker inte att det är internetleverantörernas roll att vara poliser och kontrollera vad användarna gör på internet, därför är vi kritiska till förslaget. Vi sitter med och bestämmer vad som kommer upp i riksdagen och vi ser inte att det här ska föranleda en proposition, säger han till Fria Tidningar.

Johan Linander tycker att det även fortsättningsvis ska vara polisen och rättsväsendets uppgift att utreda olovlig fildelning. Han ser inte heller så allvarligt på den nuvarande situationen.

- Det är ju inget högre straffvärde, det är att jämställa med snatteri ungefär.

Borde det vara ett högre straffvärde?

- Det är ett begränsat straffvärde för att det är en begränsad skada, de flesta av låtarna skulle aldrig ha köpts ändå.

Men Cecilia Renfors försvarar förslagen i utredningen och slår ifrån sig kritiken om att internetleverantörerna ska behöva agera poliser mot enskilda användare.
- De kan ta en del av ansvaret om olovligt förfogande försiggår i deras nät. Om en internetleverantör får en indikation på att en abonnent ägnar sig åt omfattande uppladdning ska de kunna gå in och säga upp avtalet.

Hur länge ska en fildelare som får sitt avtal uppsagt vara avstängd?

- Det finns inga sådana tidsgränser. Om man får sitt avtal uppsagt kan man teckna ett nytt abonnemang med en annan leverantör och så får man avhålla sig från att ladda upp. Eller så kan leverantören sänka hastigheten för användaren så att det inte går att ladda upp filmer och så.

Men ofta finns det ju bara en tillgänglig leverantör, hur gör då den som får sitt abonnemang uppsagt?

- Då har man gjort ett val. Men förslaget säger också att man gör en skälighetsbedömning om hur stort behov användaren har.

Ska privata aktörer kunna ta sådana beslut?

- Man har ingått ett civilrättsligt avtal, eller hur? Men tanken är att internetleverantörerna ska agera mer förebyggande, säger Cecilia Renfors.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Pirater segervissa efter första rättegångsveckan

I tingsrätten har åklagaren försökt stämpla The pirate bay som ett både vinstdrivet och ideologisk projekt. Men Piratbyrån menar att den första rättegångsveckan förebådar en frikännande dom.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria