Fria.Nu

Jag vill tacka livet!

Kommer du ihåg 'Jag vill tacka livet' som Arja Saijonmaa framförde för ett antal år sedan? Jag tycker att denna sång, som ursprungligen gjordes av chilenskan Violeta Parra, är riktigt fin och att dess budskap om tacksamhet är underskattat.

Känslor av tacksamhet har också en tydlig koppling till hälsa och välbefinnande. För det finns så mycket fantastiskt som vi tar för givet. Att våra kroppar håller sig friska är oftast inte ens något som vi reflekterar över. Men när det dyker upp problem blir vi snabbt uppmärksamma. För egen del kan jag i alla fall säga att jag alltför ofta låter negativa småsaker få alldeles för stor betydelse i mitt liv. Om till exempel pendeltåget som jag ska åka med blir kraftigt försenat kan jag vara på dåligt humör flera timmar, och om någon uttrycker sig respektlöst om mig kan jag i värsta fall reta mig på saken hela dagen.

Jag tror att många andra i detta samhälle delar denna svaghet. Jag vågar påstå att vi generellt är dåliga på att värdesätta allt det fina vi har i våra liv och i samhället. För egentligen har vi haft en väldig tur som får leva i denna tid och på denna del av jorden! De materiella förutsättningarna här är nästan rekordbra: i vår del av världen är det ingen brist på mat, vi har råd att äta oss mätta och vi får bo i varma och trygga bostäder. Vidare har vi inte haft något krig på flera generationer och inte heller pest eller större naturkatastrofer.
Våra grundbehov kan alltså sägas vara väl tillfredställda. Och om vi tittar högre upp i Maslows behovstrappa ser det också bra ut: vi erbjuds goda möjligheter att studera, ta del av kultur och att förverkliga oss själva. Generellt har vi det alltså jättebra!

Med detta vill jag inte säga att vi lever i den bästa av världar, vilket 1700-talsfilosofen Gottfried Wilhelm von Leibniz hävdade och som senare kom att häcklas av upplysningsfilosofen François Marie Arouet De Voltaire. Om man ser på tillståndet i världen finns det enormt mycket som kunde vara bättre. Det finns ju svält, krig och epidemier, och de globala orättvisorna kan beskrivas som stötande. Även i vårt samhälle har vi människor som lider av exempelvis sjukdomar.
Nej, jag menar bara att vi bättre kunde uppskatta det vi har. Att vara tacksam är också ett sätt att bekämpa negativa känslor som lätt kan förmörka vår vardag. Om man är tacksam mot livet behöver man inte reta sig på att grannen har finare bil eller något annat som egentligen inte spelar roll. I tacksamheten har vi åtminstone ett tillfälligt försvar mot avundsjuka, misstänksamhet och hat.
Det känns också så mycket bättre att vara tacksam och nöjd än mörk i sinnet!

I den idrottspsykologiska läroboken Prestationspsykologi i praktiken tipsar författaren Johan Plate om att man kan börja varje dag med en JVTL-startare - det vill säga att uttrycka 'jag vill tacka livet' bland annat över att man är frisk och att kroppen fungerar. Det är förstås inget som bara idrottare kan ha nytta av. Och om man inte vill göra JVTL på morgonen fungerar det antagligen lika bra på kvällen eller någon annan tid på dagen. Själv brukar jag dock göra JVTL på morgonen.
Det är också enkelt: säg eller tänk bara 'jag vill tacka livet' och reflektera sedan över skälen för din tacksamhet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Löjligt långsam lunk är bäst i längden?

Det är knappt att jag lyckas sega mig förbi dem, de promenerande grannarna som jag passerar på lokalgatan. Det måste se märkligt långsamt ut när jag lunkar fram. Jag undrar vad de tänker – för de har väl märkt att jag ofta beger mig ut för att träna. ”Han som tränar så mycket och ändå springer så illa”, är en observation som ligger nära till hands.

Fria.Nu

Skapar fikakulturen sockerberoende?

Det svarta beroendeframkallande kaffet kan verka riktigt tveksamt ur hälsosynpunkt. ”Gift”, brukade min studiekamrat Lasse säga – och köpte alltid en stor kopp med ett kaffebröd till. Men jag frågar mig om det inte var bullen eller kakan som var det mest tveksamma ur hälsosynpunkt – mycket värre än kaffet.

Fria.Nu

Trafiken förorenar även i framtiden

Som trafikingenjör träffar jag ibland personer som hävdar att bilarnas utsläpp snart kommer att vara ett löst problem. Till exempel drabbades jag nyligen av en representant för en företagarorganisation som självsäkert hävdade att så kallade plug in-hybrider snart skulle eliminera bilens alla miljöproblem och att vi därför borde planera för en starkt ökad bilism.

Fria.Nu

Hur mycket näring är optimalt?

På livsmedelsförpackningar anges normalt ”rekommenderat dagligt intag” för vitaminer och mineraler. Det finns näringsexperter som menar att ”optimalt dagligt intag” vore en bättre nivå, men Livsmedelsverket ifrågasätter detta synsätt.

Fria.Nu

Är du stressad utan att veta om det?

Märker du att du har fått ett högre tempo på senare tid – att du rastlöst jobbar och fixar större delen av dagen, med en känsla av att du annars halkar efter din personliga tidtabell? Eller brukar du ofta vakna några timmar för tidigt på morgonen med en känsla av att det snart är dags att ”starta racet” igen?

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria