Stockholms Fria

Avknoppningarna kan stoppas

Försäljning av kommunens och landstingets verksamheter till underpris är olagligt. Det konstaterar statskontoret i en utredning om avknoppningar. Vänsterpartiet i landstinget och kommunen kräver ett stopp för avknoppningarna och överväger en anmälan till EU-kommissionen.

Avknoppningar, då personalen tar över verksamheter som tidigare har tillhört kommuner och landsting, är olagligt. Det har statskontoret, som har i uppdrag att analysera, granska och utvärdera offentlig förvaltning åt regeringen, kommit fram till. Deras slutsats är solklar: avknoppningarna som skett genom att personalen tagit över verksamheten till ett pris under marknadsvärdet strider både mot kommunallagen och de EG/EU-rättsliga reglerna.
I EG-fördraget finns ett förbud om att ge statsstöd till en aktör på marknaden. Med detta menas när någon gynnas genom att få ett bättre pris än marknadspriset. Det gäller alla typer av försäljningar till underpris, vilka därmed räknas som en kostnad för det allmänna.
För att en försäljning av en kommunal verksamhet till ett privat företag ska vara laglig, krävs att en värdering görs på den öppna marknaden så att man får ut det högsta marknadsvärdet.

Enligt kommunallagen ska en kommun upprätthålla en god ekonomisk förvaltning. Det betyder att all försäljning ska genomföras inom ramen för ett marknadstänkande och att man inte får främja en näringsidkare framför en annan.
- Statskontorets slutsats kan leda till mycket stora problem för de verksamheter som redan hunnit avknoppas, säger Ann-Margarethe Livh (v), oppositionsborgarråd.
Hon syftar här på att EU-kommissionen kan besluta om att vissa försäljningar är ogiltiga eftersom det strider mot EU-fördragets förbud mot statsstöd. Ett exempel är Tibble gymnasium i Täby som såldes för 9 miljoner kronor när det verkliga värdet enligt vissa beräkningar ligger mellan 30 och 40 miljoner. De skolor, daghem och parklekar som redan har avknoppats kan tvingas betala mellanskillnaden mellan försäljningspris och marknadspris.
- Därför kommer jag i kommunstyrelsen att kräva ett moratorium, det vill säga ett stopp för avknoppningarna till dess frågan är utredd. Vi överväger också att överklaga avknoppningarna till EU-kommissionen.

Sten Nordin, moderat finansborgarråd, har inte kunnat nås för en kommentar, men Stockholms stad har tillsatt en juridisk utredning om hur deras avknoppningspolicy från 2007 stämmer överens med lagar och förordningar. När den är klar är ovisst men den behandlas nu skyndsamt.
- Innan utredningen är klar kommer inga avknoppningar att ske. Om utredningen visar att vi måste ändra vår policy kommer vi givetvis att ändra den, säger Staffan Ingvarsson (m), kanslichef på finansroteln.
Ann-Margarethe Livh säger att vänsterpartiet i stadshuset även ska titta på om de lägenheter som säljs ut till underpris strider mot kommunallagen och EG-fördraget.
- Även om det inte handlar om avknoppningar kan det strida mot lagarna. Här är det också lättare att jämföra försäljningspris och marknadspris.
Men det är i Stockholms läns landsting, SLL, som avknoppningarna är flest. Ett av många exempel är Serafens husläkarmottagning med 12 000 listade patienter, som såldes till ett par läkare för knappt 700 000 kr. Där liksom på Tibble gymnasium var det inventarierna som värderades och inget annat.
- Vi håller just på att titta på hur vi kan överklaga avknoppningarna till EU-kommissionen, SLL lyder också under kommunallagen. Även vi kommer att kräva ett moratorium på hälso- och sjukvårdsnämndens möte nästa vecka, säger Birgitta Sevefjord (v), oppositionslandstingsråd.

Rapportförfattaren Olle Lundin, docent i förvaltningsrätt, tycker att det är en bra idé att både Stockholms stad och SLL anmäler avknoppningarna till EU-kommissionen.
Han berättar om ett fall i Åre, där kommunen sålde ett stycke mark till Konsum för 2 miljoner kronor, trots att Lidl bjöd 6,6 miljoner. EU-kommissionen betraktade försäljningen som otillåtet statsstöd och Konsum fick betala mellanskillnaden på 4,6 miljoner kronor.
- Men EU-kommissionen bedömer varje fall enskilt, så det är svårt att förutspå vad anmälningarna kommer att leda till, säger Olle Lundin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sverige motarbetar internationellt förbud mot klustervapen"

På måndagen arrangerades en aktion på Sergels torg av Nätverket mot klustervapen. 98 rödklädda och 2 gulklädda aktivister från Svenska FN-förbundet, Svenska freds och elva andra organisationer illustrerade att 98 procent av alla som faller offer för klusterbomber är civila.

De största elbolagen sämst på förnyelsebar energi

Nu är det lättare för konsumenten att välja miljövänlig el. Greenpeace har rankat elbolagens milövänlighet utifrån hur mycket förnyelsebar el de säljer. Deras kartläggning visar att de största bolagen - Eon, Vattenfall och Fortum - är bland de minst miljövänliga.

Fria.Nu

Djurförsök på utbildningar har sällan relevans

Djurens rätt driver en kampanj för att studenter ska få information om möjligheten att söka och få dispens för att slippa djurförsök. Stella Nordqvist beviljades inte dispens utan tvingades ändra yrkesval.

Studentskrapan är såld

I torsdags beslutade Svenska bostäder att sälja Skrapan till AP fastigheter. Det finns ingen garanti för hur länge studenterna får bo kvar eller något tak för hur mycket hyran får höjas. SSCO som också lagt bud på Skrapan känner sig överkörda.

© 2024 Stockholms Fria