Obehaglig bok om tortyr visar människors ondska
Det är med tilltagande fasa och vanmakt man vänder blad i den här boken. Aldrig tidigare har jag mött så många vittnesmål från fängelser och redogörelser för lidande och tortyr som här, och aldrig heller så hjärtskärande.
Boken är en antologi med vittnesmål om livet i Irans fängelser. Den har vuxit fram i en studiegrupp på Kris- och traumacenter på Danderyds sjukhus där tortyroffer får behandling. Tiden som boken skildrar är 1980-talet, den period efter revolutionen då landet hamnade i krig med Irak, och då tusentals människor fängslades och avrättades.
Slakten på blommorna är ofta djupt obehaglig läsning, för liksom Brita Hännerstrand säger i bokens förord möter man 'en bild av ondskan som hotar att lamslå oss.' Samtidigt är det av den anledningen vi måste försöka läsa detta och dra lärdom av det; som hon också säger: 'hågkomsten av Förintelsen är meningslös om den inte förenas med ständig vaksamhet för vad som hela tiden sker i världen.'
Så trots vårt naturliga motstånd bör så många som möjligt ta del av den här boken, och försöka ta fasta på de djupt rörande och hoppingivande partier som finns här - redogörelser för den medmänsklighet, den omtanke och det motstånd som fanns även inne i dessa helveteshål till fängelser.
Vill man ha avlastning genom att läsa något annat bredvid kan man passa på att läsa de utmärkta seriealbumen Persepolis, som också skildrar Iran i början av 80-talet, av den i Frankrike boende flyktingen Marjane Satrapi. Av den kombinationen kan jag garantera god behållning.
LITTERATUR: Slakten på blommorna
Författare: Soudabeh Ardavan, Brita Hänner
strand, Mahmoud Naiemi, Soraya Zangbari.
Cajsa Malmström (red)
Bokförlag: Lindelöws bokförlag