Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar
Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.
- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.
Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.
Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.
Hur många som kommer få pengar denna gång är ännu inte bestämt.
- Det är väldigt svårt att säga, men jag skulle tro att pengarna kommer att delas mellan ungefär lika många projekt som förra året. Hittills har vi endast fått in ett tiotal ansökningar, men erfarenheten från förra gången säger att många söker i sista minuten, säger delegationens sekreterare Elisabet Wahl.
Sista dag att ansöka om pengar till projekt är 24 februari och kommuner och förskolor är välkomna att ansöka om pengar.
- Vi har inga färdiga förväntningar om hur de olika ansökningarna ska se ut utan tror att det är viktigt att man anpassar sitt arbete efter sina förutsättningar. Vi vill stödja projekt som verkligen gör skillnad i berörda barngrupper, säger delegationens ordförande Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Kriterier för att få stöd till projekt är att medlen ska användas till dokumentation, pedagogisk utvecklingsarbete, spridning av kunskaper eller praktiska erfarenheter för att öka medvetenheten om genusfrågor och arbete för jämställdhet i förskolor.
Det var i december 2003 som Delegationen för jämställdhet i förskolan tillsattes av skolminister Lena Hallengren för att arbeta med olika uppdrag under två och ett halvt år. Varför så få män arbetar inom förskolan ska undersökas och kartläggas, och delegationen har även haft i uppgift att se till hur utbildningen för blivande förskollärare ser ut när det gäller genus och jämställdhet. Totalt ska även fem miljoner kronor delas ut till olika projekt.
- Vi har rest runt väldigt mycket och informerat om jämställdhet, för-utom att dela ut pengar till olika projekt, säger Elisabet Wahl.
Delegationen är nöjd med hur förra årets pengar använts.
- Det är himla kul att se hur bra det går. Numera är det många som åker till Järfälla för att se hur de arbetar med jämställdhet. Till och med representanter från blivande Jämo i Kroatien har varit där för att se hur vi arbetar i Sverige. Även projektet i Jokkmokk är jättespännande eftersom de samarbetar med hela samhället. Och Kronoberg arbetar med viktiga forskningscirklar, för att nämna några, säger Elisabet Wahl.
Erfarenheterna från projekten ska sammanställas och senast den 30 juni 2006 ska delegationen lämna ifrån sig sitt betänkande till skolminister Lena Hallengren. Elisabet Wahl tror att betänkandet leder till förändringar.
- Jag kan tänka mig att vår rapport kommer att leda till ett nytt lagförslag och till att befintliga myndigheter får nya uppdrag för att verka för jämställdhet i förskolan.