Fria.Nu

I Zenica tar man hand om varandra

Under kriget lärde sig människorna i Zenica att ta hand om varandra. Kriget är slut, men de hjälper fortfarande varandra. Studenten Emina Muracevic är en av de många i Zenica som hjälper gamla och handikappade.

Vi går uppför en brant trappa i ett slitet hyreshus i Zenica. Vår tolk stannar flera gånger och pustar ut. Emina Muracevic går snabbt uppför trappan. Vi försöker hinna med.

På den översta våningen bor en gammal man. Emina Muracevic brukar hjälpa honom. Han ligger på en soffa. Han har svårt att röra sig. Han kan inte prata. Han gör miner och långsamma gester. Mannens fru försöker tolka.

Emina klappar mannen. Hon frågar hur han mår. Han har ett bandage om benet. Emina tittar på bandaget och säger att hon ska byta bandaget nästa dag.

- Jag kommer tillbaka i morgon, säger hon.

Emina Muracevic är 25 år. Hon läser ekonomi på universitetet. Hon hjälper också äldre människor som bor i området. Hon hjälper tio personer nästan varje dag. Hon hjälper dem med saker i vardagen. Ibland sitter hon bara och pratar med dem.

- Det ger mig mycket. Jag har fått många fantastiska vänner. Om jag inte hjälpte dem, skulle vi inte ha träffats, säger hon.

Zenica är en industri-stad mitt i Bosnien-Hercegovina. Under kriget var Zenica belägrat. Soldater stängde in staden. Man kunde inte komma ut eller in.

- Människorna här lärde sig att ta hand om varandra. Jag började hjälpa äldre och sårade människor när jag var 14 år. Det kändes bra att hjälpa andra.

Kriget är slut. Men människorna i Zenica fortsätter att ta hand om varandra. Man hjälper äldre och handikappade att klara sig hemma. Man hjälper till i skolor, på daghem och i vården.

Saban och Nura Besic arbetar med föreningen Rohana. De har en lokal i en källare. Där ger de enkel sjukvård. Där kan också äldre och handikappade träffas.

- På många platser får gamla och svaga människor ingen hjälp. Vi vill inte att det ska vara så. Vi vill inte att gamla människor ska dö ensamma, säger Saban.

Saban Besic åker runt och berättar om Rohana. Många vill lyssna och lära, på sjukhusen och i kommunerna.

- Vi kan inte ersätta vanlig sjukvård. Men vi har många duktiga människor som kan sjukvård. De hjälper oss gratis. Därför kan vi ge bra vård, säger Nura Besic.

Nura säger att det också finns en risk. Om människor hjälper varandra, kanske de som har makt inte vill satsa på vård. Men hon säger att människor måste hjälpa varandra.

- Sjukvården är ganska bra, fast det finns för lite pengar. Men gamla människor får inte hjälp hemma eller sällskap. Därför är det viktigt att vi finns.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En riktig domstol borde ha dömt Saddam Hussein

Folk säger många olika saker om dödsdomen mot Saddam Hussein. En del är glada, andra är kritiska. En del tycker att dödsstraff är fel och att han ska få livstids fängelse istället. Men få har kritiserat bristerna i rättegången.

Fria.Nu

Saddam borde ställas inför internationell tribunal

Dödsdomen mot Saddam Hussein har tagits emot med blandade känslor världen över. Från jubel till djup kritik. Motståndare till dödsstraffet har uttryckt förhoppningar om att domen ska omvandlas till livstids fängelsestraff. Få har däremot kritiserat bristerna i själva rättegången.

Fria.Nu

Analys: Milosevic dog utan dom

Slobodan Milosevic dog förra veckan. Många har undrat vad som hände. Några säger att han blev förgiftad. Det är inte så konstigt, men troligen blev han inte förgiftad. Troligen tjänar ingen på hans död. Tribunalen tjänar inte på den. Han skulle troligen ha blivit fälld i rättegången.

Fria.Nu

Viktiga lärdomar från Milosevicfallet

I och med Slobodan Milosevics död förblir en av världshistoriens mest uppmärksammade rättegångar oavslutad. Men trots att det i sig är ett stort misslyckande för FN-tribunalen i Haag, så har processen stor betydelse för andra, liknande rättegångar.

Fria.Nu

Tio år efter Dayton-avtalet

Dayton-avtalet gjorde slut på kriget i Bosnien-Hercegovina för tio år sedan. Militärt har genomförandet varit en framgång, men civilt lämnar resultatet av avtalet fortfarande en hel del i övrigt att önska.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria