Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
  • Låt oss själva välja vilken kaka vi vill ha.
Fria.Nu

Vem får Perssons kaka smaka?

Så var det dags igen. Mer skattepengar till de rika. Taket i föräldraförsäkringen ska höjas till 33 000 kronor i månaden, att jämföra med de 180 kronor per dag som är golvet och som alla som inte varit inne i lönekarusellen får. Bakom den omvända fördelningspolitiken står som vanligt s och v.

Det är svårt att förstå logiken i att vi som tjänar en bråkdel av 33 000 kronor ska finansiera de välbärgades föräldraledighet. Inte minst med tanke på att vi själva aldrig kommer att få ut en sådan summa. Varför ska de som i lönearbetet roffar åt sig mest även få mest när de går på bidrag? Är det för att de gör ett bättre jobb när de är hemmapappor? När det gäller att ta hand om barn gäller uppenbarligen inte principen om lika lön för lika arbete.

Det finns en berättigad kritik mot skatt som går ut på att makten flyttas från individen till staten. Det som trots detta gör skatt legitimt är när den används för att omfördela resurserna. Det finns inget som ger vissa mer rätt att ha och förbruka en större del av den begränsade kaka vi har att dela på. Och eftersom vissa har mycket mer så behöver resurserna fördelas om.
Men när skatt används till att fördela pengar till dem som redan har mycket, då handlar det bara om statens behov av kontroll och av att styra folks vardag. Det kan vara för diverse lovvärda saker, som i detta fall att föräldrar ska vara hemma med sina barn. Men grundfrågan är ändå: vill vi ha politiker och byråkrater som styr oss till att leva ett 'korrekt' liv, eller ska makten ligga hos var och en av oss? Vill vi att staten ska bestämma och styra hur barnen ska tas om hand, vilken kultur vi ska ta del av, hur vi ska utbilda oss, vilka tidningar vi ska läsa, vilken tv och radio vi ska ta in, vilken vård vi väljer, vad vi sysselsätter oss med både avlönat och på 'fritiden'?

Vad får vi för samhälle när politikerna säger till oss vad som är ett bra sätt att leva och vad som är ett dåligt? Där de lägger beslag på resurserna och sedan bara ger tillbaka dem om vi gör de val som de vill att vi ska göra.
Istället för att dela ut den kaka staten bakat till dem som agerar 'rätt', bör staten dela ut alla ingredienserna utan krav på mottagarna. Är ingredienserna bara rättvist fördelade så att inte några sitter med nästan allt och andra är helt eller nästan utan, så kan vi sedan baka den kaka vi vill. Själva eller i grupp. Och den som inte vill ha en kaka kan istället göra bröd, satan, pasta, öl eller vad man nu finner lämpligt.

Baka efter eget huvud kan vi göra den dag en villkorslös grundinkomst (medborgarlön, negativ inkomstskatt eller dylikt) införs. När vi får vår del av resurserna oavsett vad staten tycker om det liv vi väljer att leva. Pengarna finns. Det är bara att avstå från att göda de rika ytterligare, lägga ner försvaret, sluta subventionera kärnkraften, lägga ner all statlig företagssponsring och inte minst våga beskatta där pengarna finns.
Det är bara den politiska viljan som saknas. Och sorgligt nog så är det återigen den politiska vänstern som driver på för att de rika ska mutas med ytterligare statliga bakelser, istället för att ge mjölet och jästen till dem som har störst behov.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria