Inledare


Linus Brohult
Fria.Nu

Gör skyddet för integriteten till en valfråga

Tills nu krävdes domstolsbeslut för att få avlyssna medborgares telefonsamtal eller öppna deras brev. Från detta tillstånd går man nu över till total avlyssning av alla människors samtal och e-post. Ingen kan säga annat än att det är en stor förändring.

FRA-lagen innebär att vi blir kontrollerade, och även om Sverige nu går i frontlinjen är det en skrämmande tendens i hela världen. Ohämmad signalspaning och avlyssning mot helt vanliga medborgare ser ut att öka och politikerna ger övervakningsfrossan sitt stöd.

I slutet av kalla kriget byggde USA, Kanada, Australien och Storbritannien upp signalspaningssystemet Echelon, som bakom mycket hemlighetsmakeri fångar upp elektronisk trafik mellan medborgare, kör den genom datorer för att kunna katalogisera och söka efter något som man vill ta reda på.

Precis vad Echelon och andra hemlighetsfulla organisationer ägnar sig åt, och hur privatpersoners högst privata angelägenheter hanteras, är förstås oklart. Men nu ska alltså Sverige införa ohämmad avlyssning av svenskar och andra vars elektroniska kommunikation råkar bli åtkomlig för FRA.

För ett år sedan lyckades oppositionen skjuta FRA-lagen på framtiden, med hjälp av rätten att bordlägga ärenden med en tredjedel av riksdagens ledamöter. Nätverket Stoppa FRA-lagen har sedan dess gjort ett stort arbete för att upplysa om vilken stor förändring det här är.

När ett antal borgerliga riksdagsledamöter sa att de skulle rösta nej till förslaget trodde kanske vissa att vi äntligen skulle få se lite civilkurage mot övergången till kontrollsamhället. Istället var det bara frågan om ett skådespel. Vissa intervjuade experter kommenterade de nya modifieringarna av förslaget med ett skratt, men egentligen borde man gråta.

För det här är definitivt bara första steget mot en ökad övervakning. Nu när tröskeln överskridits och vi alla är konstant avlyssnade, så kommer frågorna att väckas: Varför inte använda den information staten nu har till att stoppa MC-gäng och andra olagligheter? Kanske man kan få bukt med miljöaktivister som tar lagen i egna händer nu? Ungdomar som beter sig illa i skolan, borde inte deras lärare få veta vad de skriver till varandra i sina sms? Allt för det allmänna bästa, eller hur?

Vi driver alltså raskt mot det totala övervakningssamhället, med allt vad det innebär i form av likriktning, rädsla och obehag. Övergrepp mot politisk opposition har också alltid gått hand i hand med utveckling av övervakningssamhällen genom historien.

Försvarets Radioanstalt har skapats för militär signalspaning mot framför allt grannländer på andra sidan Östersjön. Nu när det militära hotet mot Sverige tonas ner har FRA sökt och fått denna nya uppgift. Samtidigt ger den nya tekniken helt nya möjligheter.

Vi hade kunnat hindra den galopperande utvecklingen om blott fyra borgerliga riksdagsledamöter hade satt stopp för vansinnet. Nu borde hela riksdagens opposition istället visa att protesterna mot FRA-lagen inte var lika mycket teater som de borgerligas ”modifiering” av förslaget. Gör skyddet för initegriteten till en valfråga och lova att riva upp FRA-lagen vid en seger över den borgerliga regeringen i valet 2010.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria