Stockholms Fria

ESF anmäler DN

Dagens nyheters ledarsida påstod felaktigt att Antifascistisk aktion deltagit i European social forum, ESF, samt att icke-tillståndsgivna sammankomster inte är grundlagsskyddade. DN nekade till att rätta felaktigheterna, och nu anmäls tidningen till pressombudsmannen.

Förra veckan uppmärksammade DN:s ledarsida den omskrivna gatufesten som ägde rum i Malmö samtidigt som European social forum, ESF, pågick i staden. I tidningens huvudledare den 24 september förespråkar Hanne Kjöller att polisen i arbetet mot de autonoma som under gatufesten krossade rutor på SE-banken ska dra lärdom av arbetet mot fotbollshuliganism. Bland annat skriver Hanne Kjöller att ”som på arenorna borde bråkstakarna kunna svartlistas”.
I ledartexten kopplas också ESF och arrangörsgruppens Sara Andersson ihop med gatufesten, trots att den anordnades av det från ESF fristående ESF action network.
Detta fick ESF att skriva en replik i vilken Sara Andersson förklarar att forumet tar avstånd från skadegörelsen. I repliken konstaterar ESF också att en svartlistning skulle utgöra en inskränkning av den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten.

Detta förnekas emellertid av DN. I sitt svar på repliken skriver Hanne Kjöller att: ”Reclaimarnas ’gatufest’ var ingen lagskyddad politisk sammankomst. Något demonstrationstillstånd har de som vanligt inte brytt sig om att söka.”
I samma svar påstår Hanne Kjöller även felaktigt att Antifascistisk aktion deltagit i ESF, samt att forumets principförklaring inte ställer några demokratikrav.

ESF begärde att DN skulle korrigera felaktigheterna. Detta nekade DN till och nu anmäler ESF tidningen till pressombudsmannen.
– Det är en markering från våran sida, säger ESF:s Sara Andersson. De har tryckt uppenbara felaktigheter som vi inte har fått lov att bemöta. De får tycka vad de vill om ESF som fenomen men de får inte fara med osanning.
Hon ser det som särskilt besvärande att ledarsidan på en av Sveriges största tidningar gjort felaktiga påståenden om grundlagen.
– Det är otroligt problematiskt givetvis, det var ju framför allt det vi ville bemöta. Hela mediesituationen i Sverige är problematisk när det inte finns några reella alternativ till större liberala media.

Niklas Ekdahl, chef för DN:s ledarredaktion, tar anmälan med ro.
– Det står var och en fritt att anmäla, men jag är ganska tveksam till att vi blir fällda för det här, säger han.
Att den ledarsida han ansvarar för skrev att gatufesten inte omfattades av demonstrationsfriheten förklarar han med att denna förverkades då festdeltagare gick till angrepp mot egendom. Att tidningen omedelbart därefter skrev att gatufesten inte ansökt om demonstrationstillstånd ska inte betraktas som en förklaring till att de inte omfattades av grundlagen.
– Det är en sakupplysning bara, de hade inte sökt något tillstånd.

Fakta: 

Detta vill ESF att DN ska korrigera:
• I regeringsformens kapitel 2, paragraf 1 står att: ”Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats.” Detta gäller oavsett om arrangörerna sökt tillstånd eller ej. Däremot får polisen upplösa en sammankomst med ”hänsyn till ordning och säkerhet”, då den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten enligt regeringsformens kapitel 2, paragraf 14 får begränsas.
• I ESF:s principförklaring står att forumet ”upprätthåller respekt för mänskliga rättigheter, praktiserandet av verklig demokrati, deltagande demokrati, fredliga relationer, jämlikhet och solidaritet bland människor”.
• Antifascistisk aktion deltog inte i forumet. Enligt ESF har DN inte gått med på att rätta denna uppgift eftersom tidningen har en anonym poliskälla som påstår att nätverket deltog.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Man har glömt att vi jobbar med liv och död”

Ett tungt sparpaket drabbar Karolinska universitetssjukhuset. 650 miljoner kronor ska sparas. Omkring 800 förlorar sina jobb. ”Man kan inte bolla med patienternas säkerhet för att spara pengar”, säger Anette Karlsson, vårdförbundets ordförande på sjukhuset i Solna.

© 2024 Stockholms Fria