Ny husockupation i Gamlestan | Stockholms Fria
Fria.Nu

Ny husockupation i Gamlestan

Det har gått en våg av husockupationer den senaste tiden. I dag ockuperades ytterligare ett hus i Gamlestan i Göteborg, som en politisk aktion för att belysa bostadsbristen och som en konkret handling för att skapa fler bostäder. </p>

– Vi är trötta på bostadssituationen, det är svårt att få lägenhet och många bor trångt, säger Linda, en av ockupanterna.
– Därför går vi till aktion och gör något åt det.
Huset ligger vid Holländareplatsen och är en stor lokal på 500 kvadratmeter, som ägs av Poseidon. Det har stått tomt en tid och ockupanterna tog sig in i huset klockan 14 i dag. Just nu är 40 personer på plats och i full fart med att bygga möbler, laga mat och planera vaktscheman.

Planen är att uppemot 20 personer ska kunna bo i huset och att det ska fungera som ett allaktivitetshus, med utrymme för möten och spelningar. I morgon är det öppet hus med start runt 17–18-tiden.
– Det kommer vara kafé, mat och musik och alla är välkomna, säger Linda.

Ockupanterna planerar att stanna i huset så länge som möjligt eller tills de får ett annat hus att vara i.
– Vi vill ha en dialog med kommunen. Det finns utrymmen och vi vill skapa en handlingsplan tillsammans med kommunen för hur vi kan driva ett hus där man kan bo gratis. Vi kan stå för skötsel och rusta upp det så det blir i bra skick.

Polisen har än så länge inte varit på plats. De grannar som gått förbi har enbart varit positiva, enligt ockupanterna.
– Grannarna tycker att det är jättebra och flera har sagt att de ska komma på öppet hus imorgon, säger Linda.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria