Dålig chef kan ge dig hjärtinfarkt
Dåliga chefer ökar risken för hjärtinfarkt hos sina anställda, visar forskning från Karolinska institutet. Risken ökar ju längre den anställde stannar kvar vid företaget.
Hänsynslösa chefer kan inte bara förpesta stämningen på din arbetsplats, de kan även öka risken för att du drabbas av hjärtsjukdomar.
– Jag kan tänka mig att allmänheten reagerar på det. Att man tänker: ”Jag visste att min chef inte riktigt fungerar, men att det skulle vara så här illa”, säger Anna Nyberg
Hon är doktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, som tillsammans med forskare från Stockholms universitet undersökt hur relationen till överordnade på arbetsplatsen påverkar anställdas hälsa.
Studien följde 3 122 män i Stockholmsområdet – i åldrarna 19–70 år – i nära ett decennium. De som gav sina chefer sämst betyg hade, vilket kunnat utläsas av data från register över sjukhusinläggningar, 25 procent högre risk att drabbas av hjärtproblem.
Om de varit vid samma företag en längre tid förhöjdes dessutom risken ytterligare.
– Vi har tittat på hur länge de har varit anställda på samma arbetsplats. Om de varit anställda i fyra år eller mer har den förhöjda risken ökat till 64 procent, säger Anna Nyberg.
Helt överraskande var studiens resultat inte. Forskning har visat att hänsynslösa chefer kan höja de anställdas blodtryck, vilket i förlängningen ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
– I tidigare studier har vi sett att höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärtsjukdomar, så man kan säga att resultaten är i linje med tidigare forskning. Men däremot ser vi att det här är ett starkare samband än det mellan höga krav och låg kontroll och hjärtsjuklighet, säger Anna Nyberg.
Männen som ingick i studien arbetade inom ett brett spektrum av yrken, även om tjänstemän var något överrepresenterade gentemot arbetare.
Och enligt resultaten stod sig de dåliga chefernas negativa hälsoinverkan oavsett de anställdas socioekonomiska tillhörighet.
– Vi vet att sambandet är oberoende av social klass, inkomst och utbildning, om du har en chefsposition eller inte.
Och bilden förblir densamma även sedan hänsyn tagits till livsstilsfaktorer som rökning och fysisk aktivitet.
De chefer som är bra, eller åtminstone inte direkt skadliga, för ditt hjärta beskrivs av studiens deltagare som lyhörda, kommunicerande och bra på att genomföra förändringar. Det kan handla om att chefen ger medarbetaren den information denne behöver, sätter mål och delmål i relation till den anställdes specifika arbetssituation eller ger den anställde tillräckligt med befogenheter i relation till det ansvar den har.
– Det visar på en chef som ger medarbetare förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter på ett självständigt sätt, säger Anna Nyberg. Och det vill vi väl alla, kunna påverka vår situation och göra ett bra jobb.