Fira en tillsatsfri jul i år
När du handlar julskinka, rödbetssallad och Janssons i butik får du nitrit, kaliumsorbat och natriumbensoat på köpet. Mats-Eric Nilsson, författare till succéboken Den hemlige kocken om livsmedelsföretagens matfusk, förespråkar mer egen tillverkning och färre rätter på julbordet.
– Ska man ha ett väldigt stort julbord och inte har tid med annat än att handla i en vanlig mataffär så blir julen ett eldorado av e-nummer, säger han.
Julbordet är en institution. Flera rätter har sina obligatorisk platser på det och traditionella matlagningsmetoder som inläggning, rimsaltning och gravning tas till heders. För många är dock julen också en tid av stress då mer än vanligt ska ordnas och förväntningarna dessutom är högre. Att kombinera matkonventionernas krav och högtidens tidsbrist är av förklarliga skäl inte helt lätt, men den som försöker göra det genom att köpa färdig julmat i konventionella mataffärer kommer att duka upp ett julbord fullt av artificiella tillsatser. Kring hur tillsatserna påverkar oss på lång sikt råder fortfarande osäkerhet, men allt mer forskning indikerar att de kan kopplas till allergier och välfärdssjukdomar som diabetes.
Mats-Eric Nilsson är författare till två böcker om tillsatserna i vår mat och drivande bakom den ideella matsajten Äkta vara. Han menar att alternativet till tillsatserna är att själv bereda julmaten direkt från råvaror.
– Om man väljer att göra många av de saker som ska finnas på julbordet i det egna köket behöver man inte ha tillsatser alls. Då kan någon tycka, med viss rätt, att det blir ett otroligt jobb som många inte har tid till. Mitt råd när det gäller just julbordet är att man kanske inte borde ha så fasligt många rätter. Det är en kvarleva från bondesamhället där man levde knappt och sedan slaktade en gris för att lysa upp vintermörkret med ett överdåd. Trots att vi lever i en helt annan tid har vi tagit över det där.
All julmat är dock inte helt enkel att själv tillreda. Av den simpla anledningen att råvarorna inte är helt enkla att komma över. Få snabbköp erbjuder – som påpekas på Äkta vara – färsk skinka som den benägne själv kan rimma eller torkad långa att göra egen lutfisk av.
Alternativet som då återstår är att vända sig till specialiserade butiker. Mats-Eric Nilsson tycker sig redan se en sådan trend och hoppas att den växer sig starkare.
– Jag tror att livsmedelsbutikerna kommer att behöva fundera över sin roll. Det är bara de senaste decennierna som vi vant oss att gå i lämmeltåg till samma butik för att göra alla våra inköp där, och samtidigt har de små butikerna tvingats slå igen. Jag hoppas att livsmedelsbutikerna börjar ta in mer från lokala tillverkare. Och att människor kanske upptäcker att det ligger ett bageri runt hörnet och att man kan köpa sin fisk i fiskaffären.
Det här innehåller den färdigköpta julmaten:
Julskinka:
Skinka injiceras med vatten för att öka vikten och ge jämn färg och smak. För att binda vattnet används fosfater – E450 och E451 – som framställs syntetiskt ur fosforsyra. Ofta tillsätts även natriumglutamat – E621 – som smakförstärkare – för att kompensera att smaken späds ut då skinkan injiceras med vatten. Nitrit – E250 – som är cancerframkallande i högre doser bevarar skinkans artificiella färg.
Pepparkakor:
Bakas nästan aldrig på smör utan istället på billiga ekologiska fetter som palmolja eller kokosfett. Innehåller ofta emulgeringsmedel gjort av fettsyror – E471.
Rödbetssallad:
Färdig rödbetssallad innehåller för det mesta tillsatta färgämnen, stabiliseringsmedel och konserveringsmedlet kaliumsorbat.
Risgrynsgröt:
Den gröt som tomten i sagorna får till jul kan om den köps färdig i butik innehålla bland annat antioxidationsmedlet lecitin – E322 – mono- och diglycerider av fettsyror – E471 – och citronsyra – E330.
Lussekatter:
Dyrt saffran kan ersättas av aromämnen med saffranssmak i kombination med färgämnen. Innehåller dessutom ofta emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och surhetsreglerande medel.
Källa: Äkta vara