Osäkra kärnkraftverk i Bulgarien kan öppnas igen | Stockholms Fria
Fria.Nu

Osäkra kärnkraftverk i Bulgarien kan öppnas igen

Gaskrisen i Europa ökar efterfrågan på kärnkraft. Det kan leda till att kraftverk med säkerhetsbrister kan komma att tas i bruk.

Den senaste veckan har bulgariska myndigheter återigen börjat använda en av enheterna i kraftverket Bobov Dol på grund av bristen på gas. Bobov Dol är ett av de verk som står för mest föroreningar i landet, eftersom det släpper ut mängder med svavel och växthusgaser långt över tillåtna nivåer. När Bulgarien gick med i EU stängdes delar av kraftverket för att kunna möta europeiska miljökrav.

På samma sätt har Bulgarien varit tvungen att stänga två reaktorer i kärnkraftverket vid Kozloduy som ansågs vara en miljöfara och en säkerhetsrisk. Kozloduy stod tidigare för en stor del av elproduktionen i landet och gjorde också att Bulgarien kunde exportera elektricitet.

Kozloduy skapade stora diskussioner inom EU strax innan Bulgarien blev medlem i unionen. Men de senaste veckorna, på grund av gaskrisen, diskuteras nu om inte Kozloduy borde börja användas fullt ut igen.

En grupp EU-parlamentariker från det europeiska folkpartiet, en konservativ grupp inom europaparlamentet, kräver att EU-kommissionen stödjer en nyöppning av två av reaktorerna vid kärnkraftverket vid Kozloduy.

– På grund av finanskrisens följder måste vi välja säker, pålitlig, ren och prisvärd energi för de kommande åren. Vi föreslår att en utökad användning av kärnkraftverket vid Kozloduy undersöks, säger EU-parlamentarikerna i sitt uttalande.

Den bulgariske ekonomen Aleksandar Vassilev på Universitet i Arizona i USA säger att sådana krav kan vara förhastade.

– Problemet är tillgången på gas, inte electricitet. Elförsörjningen är mindre viktig i det här skedet. Nyöppning av kärnkraftverk bör inte diskuteras i nuläget, säger han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tsunamin kunde ha orsakat en kärnkraftsolycka

Vid Indiens östkust ligger kärnkraftverket Kalpakkam. Det är alldeles nära Sri Lanka, som drabbades hårt av tsunamin, den stora vågen. Kärnkraftverket stängdes efter katastrofen. Myndigheterna säger att det inte är skadat. Men indiska myndigheter brukar inte berätta hela sanningen om allvarliga kärnkraftsolyckor. Nu bygger man ett nytt kärnkraftverk i ett drabbat område. Många människor är oroliga för det.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Stockholms Fria