Stockholms Fria

Aspuddens badhusentusiaster hoppas in i det sista

I dag, lördag, löper kontraktet för Aspuddsbadet ut och därmed stängs det snart 85-åriga badet. Men Björn Svensk från badhusföreningens styrelse menar att det finns utrymme att förhandla om simhallens framtid.

Björn Svensk från badhusföreningens styrelse menar att idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) öppnar för en fortsatt diskussion om badhusets framtid, när hon fyra dagar innan kontraktet löper ut skriver i sin blogg: ”Idrottsförvaltningens bedömning har varit att föreningen inte har kapaciteten att bekosta renoveringarna. Jag har inte möjlighet att göra en annan bedömning. Men om badhusföreningen menar att man har det så är det dags att visa det.”

– För oss är det här en positiv signal, vi ser det som en öppning till dialog, säger Björn Svensk.

Har ni någon som kan bekosta renoveringen?

– Vi kommer att presentera en plan med klara ekonomiska riktlinjer till kommunen med vad som ska göras och hur det ska göras.

Det är två dagar kvar på kontraktet.

– Ja, det är tajt och snabba puckar. Men nu spelar det ingen roll vad som hänt tidigare. Vi har tagit en kontakt i dag (läs torsdag) och nu väntar vi på ett besked om lämplig tidpunkt som vi kan träffas på.

Lennart Andréasson, fastighetschef på idrottsförvaltningen, har dock inte hört något från föreningen.

– Jag finns tillgänglig varje vardagstimme och har inte hört någonting. Kontraktet går ut om två dagar, så det här är tre minuter i tolv. Jag vill se personen och upplägget innan jag ens kan uttala mig om något, säger han.

Fastigheten överlämnas till exploateringskontoret den 1 februari. Än så länge finns inget rivningsbeslut.

Fakta: 

Aspuddens badhusförening har drivit Aspuddsbadet sedan mitten av 80-talet, då den övertog driften från Stockholms stad. Staden äger fortfarande badhuset. Villkoren för att föreningen fick driva badet var att de i fortsättningen själva fick stå för drift- och underhållskostnader, men att de inte behövde betala någon hyra för simhallen.

Underhållet av fastigheten har eftersatts och renoveringskostnaderna beräknas nu uppgå till 8–10 miljoner kronor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Större klassklyftor en generation in i framtiden

I sista delen av Fria Tidningars granskning av klassamhället spolar vi fram en generation. Daniel Lind, chefsekonom på Unionen, befarar att dagens möjligheter att bryta sig loss från sina klassbojor effektivt är på väg att sopas undan.

– Om några år kanske vi står där, tittar tillbaka och frågar oss vad som egentligen hände, säger han.

Fria.Nu

Studenter följer i föräldrarnas sociala fotspår

När det gäller utbildning faller sällan äpplet långt från trädet. Trots få hinder väljer endast drygt 20 procent av barn till lågutbildade föräldrar att läsa vidare.

– Den sociala bakgrunden betyder tveklöst väldigt mycket, säger Robert Erikson, professor i sociologi på Stockholms universitet.

Fria.Nu

Klass avgör hur bra vård man får

Privatekonomin har betydelse för hur man bemöts och behandlas av sjukvården. En sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar tydliga exempel på att den offentliga sjukvården i Sverige präglas av klassdiskriminering.

Fria.Nu

Fp trycker på polisen om Cyklopen

Polisens haltande utredning om brandattentatet på kulturhuset Cyklopen har fått kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att reagera. I ett brev uppmanar hon polisen att intensifiera jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas att polisen tar intryck och att de gör sitt bästa, säger hon.

Veolia överklagar tunnelbanebeslut

Veolia transport överklagar SL:s beslut om att låta Hongkongföretaget MTR ta över tunnelbanedriften. Anledningen är att den franska transportjätten vill pröva den utvärderingsmodell SL hade som grund till beslutet.

© 2025 Stockholms Fria