Fria.Nu

Hoppfullhet inför irakiskt provinsval

Iraks bräckliga demokrati sätts på prov i dag när 14 av landets 18 provinser håller val. Många är optimistiska och tror att valprocessen kan skapa ett lugn.

– Irak går mot stabilitet, säger den förre irakiske premiärministern Ayad Allawi.

Han tycker att det är viktigt att irakierna tar över nu när USA har planer på att lämna landet.

Det är lugnare i Irak än för bara ett halvår sedan, men fortfarande dör människor varje dag i strider. El- och vattenledningar är förstörda efter bombningarna och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är det fortfarande fler människor som flyr landet än som återvänder.

Men många irakier hoppas att valet ska skapa stabilitet.

– Jag hoppas att det inte blir något valfusk och att vettiga personer väljs, säger Ali Yassin, som arbetar i Sadr City, ett av de fattigaste områdena i Bagdad.

Men andra är tveksamma.

– Jag kommer inte rösta. Jag litar inte på någon av kandidaterna, säger Salah Salman som bor i Sadr City.

Fattah Sheikh är en av kandidaterna. Han var redan från början en motståndare till den amerikanska ockupationen och kräver ett omedelbart tillbakadragande av alla amerikanska styrkor.

Sheikh är shiamuslim och har störst stöd i Sadr City. Han säger att det finns fler behövande här än i många andra regioner och att det är dags att området får en representant.

– Jag vill göra Sadr City till Iraks 19:e provins, säger han, när han rör sig längs en av gatorna som är fyllda av sopor och högljudd trafik.

Fattah Sheikh är en energisk och karismatisk politiker. Han pussar barn på kinden och skakar hand med äldre längs med vägen.

– Det finns de kandidater som aldrig är ute och pratar med människor. Men jag rör mig ute bland folk, bland mina systrar och bröder, utan vakter.

Över 14 000 kandidater från mer än 400 partier kämpar om de 444 platserna när 14 av Iraks 18 provinser håller val. Allt från federalism till sekteristiska motsättningar är aktuella frågor som diskuteras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Irakisk fotograf riskerar dödsstraff

Efter 20 månader i fångenskap kommer den fängslade AP-fotografen Bilal Hussein snart ställas inför en irakisk domstol. Om han fälls för samröre med motståndsgrupper riskerar han dödsstraff.

Fria.Nu

USA bombar allt mer i Irak

Samtidigt som USA:s militärledning försöker övertyga hemmaopinionen om att säkerhetsläget i Irak har förbättrats, så ökar antalet civila dödsoffer som orsakats av ockupationsstyrkorna. En anledning är att krigen i Irak och Afghanistan i allt större utsträckning utkämpas från luften. 

Fria.Nu

Bagdad har splittrats i två delar

Separationen av religiösa grupper har gett ett relativt lugn i Bagdad. Men många irakier ser detta som en osäker konsekvens av en politik som går ut på att söndra och härska.

Fria.Nu

'Utbredd tortyr i kurdiska fängelser'

Säkerhetsstyrkor knutna till de två största politiska partierna i den kurdiska regionen i norra Irak torterar regelbundet fångar och nekar dem en säker rättsprocess. Detta enligt en ny rapport från Human Rights Watch, HRW.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria