Havererade energisamtal gör kärnkraft till valfråga
Det blir ingen blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Efter att samtalen mellan regering och opposition bröts samman förra veckan ser energin ut att bli en het fråga i nästa års val.
Både regeringen och oppositionen säger sig ha haft förhoppningar om att kunna komma överens om en energipolitik som skulle sträcka sig längre än till nästa mandatperiod. Frågan blev aktuell sedan centerpartiet i början av februari gjorde en helomvändning när det gällde kärnkraften. Tillsammans med övriga allianspartier kom de överens om att nya kärnkraftsreaktorer skulle få byggas, och sedan började samtalen om en blocköverskridande överenskommelse.
Båda parter skyller kollapsen på varandra. Regeringen säger att godkännandet av nya kärnkraftsreaktorer var ett krav för fortsatta förhandlingar, medan oppositionen hävdar att de var inbjudna till förhandlingar men istället ställdes inför ett ultimatum. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att samtalen med regeringen inte kommer att kunna återupptas.
– Det är färdigt nu, regeringen kommer att lägga sitt förslag snart om energipolitiken. De har inte visat något intresse av att nå en uppgörelse. Och vi hade inte kunna gå med på några av de villkor Maud Olofsson ställde om att bygga tio nya kärnkraftverk, säger Peter Eriksson.
Nu tror han att energin kommer att kunna bli en valfråga. Miljöpartiet vill gå till val med en gemensam rödgrön skrivelse som inte innehåller några projekterade kärnkraftverk, istället ska det satsas på vind- och vågkraft.
– Det finns inget sakligt skäl till ny kärnkraft. Jag tror att vi kommer att skriva någon slags gemensam motion för att gå vidare med det här, med krav på bättre och hårdare miljökrav och satsning på förnyelsebara bränslen, säger Peter Eriksson.
På en presskonferens i torsdags sa näringsminister Maud Olofsson (c) och miljöminister Andreas Carlgren (c) att regeringens överenskommelse om energin var utgångspunkten. De skyllde de havererade samtalen på oppositionen, som inte gav något klart besked om den kunde tänka sig att byta ut gamla kärnkraftsreaktorer mot nya.
Nu försöker folkpartiet lyfta fram energifrågan inför valet nästa år. Partiledaren Jan Björklund har i ett pressmeddelande bjudit in Mona Sahlin (s) till en debatt och säger att folkpartiet fram till valet kommer kräva besked om socialdemokraternas energipolitik.
Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth, som företrädde partiet i förhandlingarna, säger att han kommer att ställa upp, men tycker att Jan Björklunds agerande visar på sprickor i alliansen. Han menar att Maud Olofsson inte hade tillräckligt med mandat från regeringen, och tycker att det är anmärkningsvärt att folkpartiet vill ta debatten först efter att energisamtalen är över.
– Jag har inga bekymmer att ta debatten med någon företrädare för alliansen, men noterar att Jan Björklund inte ens kom till energisamtalen. Sent ska syndaren vakna, som man säger. Det är uppenbart att regeringen fortfarande är oense, säger Tomas Eneroth.
Däremot tror han inte det kommer att bli en stor fråga i valet.
– Nej, jag tror faktiskt att jobben kommer att bli en valfråga, med en regering som efterlämnar sig en skyhög arbetslöshet. Det är jobben regeringen kommer att gå till val på och det är dem de kommer att förlora på, säger Tomas Eneroth.