Belägrat Nato firar 60 | Stockholms Fria
Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Förra gången han besökte Tyskland togs han emot som en rockstjärna av jublande folkmassor. När Barack Obama nu kommer till Europa för Nato-toppmötet på den fransk-tyska gränsen blir mottagandet ett annat. Inför alliansens 60-årsdag har franska Strasbourg och tyska Baden Baden och Kehl förvandlats till veritabla fästningar.

Frankrikes inrikesminister Michele Alliot-Marie har beskrivit säkerhetsinsatsen under toppmötet som den största i Frankrike på åratal. Enligt Alliot-Marie finns risk för våldsamma protester eller terrordåd i samband med mötet, och USA:s ambassad har varnat medborgare från att vistas i området under helgen.

Den totala kostnaden för insatsen har beräknats till nästan en miljard svenska kronor. 25 000 franska och tyska poliser har kallats in, över 3 000 kameror övervakar hela staden, och tyskt stridsflyg kommer att patrullera luftrummet. För att garantera säkerheten inför en välkomstceremoni på den fransk-tyska gränsen på lördagsmorgonen kommer närliggande flygplatser och motorvägar stängas ned. 700 invånare i den tyska staden Kehl har uppmanats att hålla sig borta från fönster och balkonger och får bara lämna sina hus i sällskap med polis.

Demonstrationsrutten för lördagens stora protest har kortats ned på grund av ospecificerade ”hot mot den allmänna säkerheten.” Polisen har också utfärdat restriktioner på hur demonstranterna får bete sig. Bland annat får de inte springa, hoppa eller bära vattenpistoler. En grupp som planerade att klä ut sig till clowner fick veta att de i så fall skulle behandlas som ”farliga individer,” enligt Rainer Braun från den tyska sektionen av Lawyers Against Nuclear Arms.

Braun insisterar på att demonstrationerna ska bli fredliga, och beskriver polisens åtgärder som oberättigade och del av en ”skrämseltaktik.”

– Polisens restriktioner är rena trakasserier. Demonstrationsfriheten är en grundläggande rättighet, säger han till nyhetsbyrån UPI.

Enligt Monty Schaedel från tyska fredsgruppen DFG har polisen flera gånger avvisat erbjudanden om dialog med ledande aktivister.

Schael säger att protesterna riktas mot Natos ”krigspolitik,” och anklagar organisationen för att ”exportera våld” världen över för politiska syften.

– Det här handlar om att hitta alternativ till Nato, som måste upplösas.

Hundratals organisationer från 35 länder, från USA till Afghanistan, står bakom helgens protester. I ett uttalande på No-to-nato.org skriver de att ”Nato blivit ett allt större hinder för att uppnå världsfred.” Alliansen beskrivs som ”ett redskap för USA-ledd våldsanvändning med militärbaser på alla kontinenter, som kringgår FN och internationella rätt och accelererar militariseringen och de militära utgifterna.” Organisatörerna ”avfärdar militära svar på globala och regionala kriser” och avslutar med en uppmaning till att ”demokratisera och demilitarisera de mellanfolkliga relationerna och skapa nya former av fredligt samarbeta för att bygga en säkrare och rättvisare värld.”

Vid sidan av lördagens internationella demonstration planerades också flera civila olydnadsaktioner under helgen. Under parollen ”Block Nato” planerar en rad grupper att störa toppmötet genom att blockera anslutande vägar på lördagsmorgonen. I ett uttalande på sin hemsida skriver nätverket att Nato är en krigsallians utan legimitet och att civil olydnad under toppmötet därför är ”nödvändig och berättigad.”

I vilken utsträckning toppmötets deltagare kommer att märka av protesterna är osäkert. Men oavsett vilket har de sina egna problem att brottas med. Framförallt gäller det kriget i Afghanistan, där läget beskrivs i allt mer pessimistiska tongångar. Trots att Nato-befälhavare begärde 4 000 extra soldater till södra Afghanistan redan för flera månader sedan, har hittills inget medlemsland varit redo att ställa upp.

Fakta: 

• Natos 28 medlemsstater samlas under helgen i Strasbourg och Baden Baden för att fira 60-årsdagen av organisationens bildande.

• På mötets agenda står bland annat Natos relationer till Ryssland och alliansens fortsatte expansion österut. Strax före mötet blev Kroatien och Albanien Natos nyaste medlemmar.

• Nato ska också utse en ny generalsekreterare. En av kandidaterna är Danmarks premiärminister Anders Fogh Rasmussen. Han har dock mött motstånd från bland annat Turkiet som menar att hans hanterande av krisen kring Muhamedkarikatyrerna år 2006 kan skada Natos relationer till den muslimska världen.

• Den viktigaste frågan under toppmötet är kriget i Afghanistan. USA:s president Barack Obama väntas pressa andra medlemsstater att skicka fler trupper till landet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria