FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande | Stockholms Fria
Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Det bubblar av ilska bland de 300 arbetarna på Salemco, ett spinneri i en av Egyptens industrizoner. Efter att inte ha fått ut sina löner för februari har de strejkat, demonstrerat utanför ägarens bostad och hotat att blockera ökenvägen mellan Kairo och Ismailiya – allt utan resultat. Flera av fabrikens produktionslinjer har stoppats helt den senaste månaden på grund av bristande efterfrågan, och enligt ägaren finns helt enkelt inga pengar.

– Är det så vi behandlas efter alla år? säger Mourad Said, som arbetat på fabriken sedan den grundades i mitten av 90-talet.

– Vi har alltid gått med vinst, men när det kommer en svacka ska vi plötsligt kastas ut på gatan utan ett rött öre. Vi kräver inte något vi inte har rätt till, vi vill bara ha våra löner!

De senaste månaderna har det dagligen rapporterats om vilda strejker i protest mot massavsked och lönesänkningar. Värst drabbad är textilindustrin, där det nationella facket varnat för att hundratusentals jobb kan vara i farozonen. Men krisen slår bredare än så. Efter att länge förnekat att finanskrisens skulle påverka Egypten nämnvärt, har regeringen nu justerat sin tillväxtprognos för 2009 från 7–8 procent till 4,5 procent. I ett land där arbetslösheten redan tidigare låg på 20 procent och nästan halva befolkningen lever under eller nära fattigdomsgränsen är det riktigt dåliga nyheter.

Den tyngsta bördan kommer nu att bäras av de som aldrig fick del av de föregående årens höga tillväxt, menar arbetsrättsadvokaten Malek Adly.

– Här finns varken självständiga fackföreningar eller en vald regering som skyddar arbetarnas intressen. Och som ett led i de senaste decenniernas privatiserings- och avregleringspolitik har anställningsskydd och andra rättigheter undergrävts, vilket gör Egyptens arbetare extra sårbara, säger han.

Egypten är knappast unikt. Enligt FN:s internationella arbetsorganisation ILO riskerar 200 miljoner arbetare världen över att knuffas ned i fattigdom av krisen. I Sydafrika varnas det nu för att landet är på väg in i en recession. I Brasilien hade den totala produktionen i industrin sjunkit med nästan en femtedel i december jämfört med året innan, och sedan november har 700 000 brasilianska arbetare förlorat sina jobb.

Världshandelsorganisationen, WTO, bedömer att den globala handeln kommer att minska med 9 procent i år – den värsta kollapsen sedan andra världskriget. Enligt WTO kommer utvecklingsländerna drabbas extra hårt eftersom de i större utsträckning än industriländerna är beroende av export för att nå ekonomisk tillväxt. På ett ILO-möte i måndags varnade Dominique Strauss-Kahn, chef för Internationella valutafonden, IMF, att krisen kan skapa ett ”ödeland av arbetslöshet.” Enligt Strauss-Kahn riskerar många fattiga länder inte bara att drabbas av social oro, utan i värsta fall också krig i krisens spår.

För att bemöta krisen och förhindra en upprepning manar nu en FN-panel av ekonomer under ledning av Joseph Stigliz, före detta chefsekonom på Världsbanken, till en ordentlig översyn av det internationella regelverken för handel och finansmarknader. Men för att skydda de fattigas intressen måste diskussionerna inkludera alla FN:s medlemsstater, inte bara de 8 eller 20 rikaste länderna, menar de. Samtidigt manas industriländerna att spendera 1 procent av sina ekonomiska stimulanspaket på stöd till fattiga länder.

I sin preliminära rapport, som släpptes inför veckans G20-möte i London, hävdar de 18 ekonomerna att orsakerna till den nuvarande krisen går djupare än uppluckrade regleringar av finanssektorn. Den är också ett resultat av ”tidigare trendriktiga ekonomiska doktriner” som framställt otyglade marknader som i det närmaste ofelbara. Tillämpningen av dessa ”felaktiga hypoteser” har gjort det möjligt för defekter i ett lands finansiella system att snabbt sprida sig även till fattiga länder som fört en sund ekonomisk politik.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria