Fria.Nu

Man som dog under G20-protesterna knuffades av polis

En videosekvens som brittiska The Guardian har publicerat visar hur den man som dog under protesterna mot G20-mötet i London förra onsdagen oprovocerat knuffades till marken av polis. Vittnet uppger även att polisen slog honom med batonger och polisen har nu inlett en internutredning.

Den 47-årige mannen var på väg hem från jobbet och deltog inte i protesterna. Han kollapsade och dog av en hjärtattack några minuter efter han enligt vittnen misshandlats av polisen. En del av händelseförloppet filmades av en fondchef från New York som var på affärsresa i London. Han säger att han nu offentliggör filmen för att 47-åringens familj inte får svar på sina frågor, skriver The Guardian. Tidningen har överlämnat videon tillsammans med vittnesmål och bilder till polisens granskningskommission IPCC som inledde en undersökning i går.

Flera vittnen uppger dessutom att en polis misshandlade mannen även strax innan den händelse som fångades på video. Pressfotografen Anna Branthwaite beskriver händelseförloppet för The Guardian:
– Två-tre minuter innan han kollapsade angreps han av polisen. En kravallpolis grep tag i mannen bakifrån och puttade honom våldsamt. Han ramlade hårt mot marken och sedan slog polisen honom två gånger med batongen när han låg på marken. Så det var inte så att polisen endast knuffade honom, det var en misshandel.
– Mannen stapplade sedan därifrån, han konfronterade inte polisen och gjorde inget våldsamt motstånd.

Andra vittnet beskriver händelsen på liknande sätt. Vittnesmålen går emot polisens redovisning av händelseförloppet. I ett officiellt uttalande nämner polisen inget om att mannen har hamnat i en konfrontation med polisen utan hävdar att han bara kollapsade. Polisen hävdar också att när de försökte hjälpa mannen så blev de utsatta för flaskkastning av arga demonstranter. Men även här skiljer sig vittnesmålen – demonstranter uppger att de försökte ge mannen konstgjord andning men motades bort av polisen som sedan inte utförde första hjälpen.

Mannens anhöriga kräver att en offentlig utredning inleds och i lördags hölls en manifestation utanför polisstationen Bethnal Green i östra London. Kravet får stöd av bland annat den liberaldemokratiska parlamentarikern David Howarth.
– Slutligen måste det ske ett förhör om dödsorsaken inför en jury. Det kan ju vara så att polisens agerande ledde till hans död, säger Howarth till The Guardian.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

122 väntar åtal efter G20-protesterna

Den brittiska polisen grep minst 80 personer när de gjorde razzior i två ockuperade byggnader i London på torsdagen. De gripna uppges vara misstänkta för att ha deltagit i skadogörelsen av Royal Bank of Scotland på onsdagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Fria.Nu

Västsaharaaktivist får fredspris

Årets Norska studenters fredspris har tilldelats 23-åriga Elkouria ”Rabab” Amidane för hennes arbete för mänskliga rättigheter i ockuperade Västsahara.

Fria.Nu

Kina ser OS som ett tecken på fortsatta framgångar

ANALYS – OS I KINA / De olympiska spelen i Peking är över. Värdlandets medier beskriver arrangemanget som en stor succé och som ett tecken på att det kommande århundradet kommer att domineras av Asien, medan människorättsgrupper anser att OS främst kännetecknades av förtryck.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria