Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria.Nu

Kultur är inte lika med statliga institutioner

Så var kampanjen igång. E-post cirkulerar nu från ABF och de har även öppnat en sajt där de samlar namn för fri entré på museerna. Så oväntat! På www.frittmuseum.se ska kampen för kulturen och mot entréavgifter på museerna föras.

Kampanjen drogs igång av stora delar av den socialdemokratiska eliten. Utöver ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson deltog bland andra Marita Ulvskog, Pär Nuder och Leif Pagrotsky vid starten.
Den politiska eliten vill skydda en annan elit, kultureliten. För det är vad detta handlar om. Det handlar inte om ett värnande av kulturlivet och framför allt inte om kulturutövandet. Vilken kultur har skapats genom fri entré på Armémuseum, Flygvapenmuseum, Hallwylska museet, Livrustkammaren, Marinmuseum, Medelhavsmuseet, Myntkabinettet, Naturhistoriska riksmuseet och Sjöhistoriska museet? Självklart ger dessa och de andra museerna jobb åt lite kulturfolk. Men bidrar de till ett blomstrande kulturliv och ökat kulturutövande?

Nej, knappast. Vad detta handlar om är att det finns en politisk och kulturell elit som tycker att det är finare och bättre att gå på museer än till exempel sportarrangemang eller en punkkonsert. Därför vill de med ekonomiska styrmedel få folk att göra det som de tycker är bra. Och bra, det är alltid det som de och den övriga medel- och överklassen ägnat sig åt.
Men kultur är inte lika med statliga institutioner. Den breda och viktiga kulturen skapas på helt andra nivåer. Det skapas av vanligt folk, bland vanligt folk. Därför är det stora hotet mot kulturlivet i den nya regeringens politik inte entréavgift till nitton statliga muser, utan sänkta ersättningar i försäkringssystemen och en allt hårdare arbetslinje. Men eftersom arbetslinjen även är sossepolitik så vill de förstås hellre lägga fokus på museientréerna.

Tusentals är de kulturarbetare som kunnat fortsätta skapa kultur tack vare en hyfsad a-kassa eller annan ersättning i det allmänna försäkringssystemet. De har varit aktiva på en lokal nivå och förgyllt tillvaron för sig själva och i många fall sin omgivning. Men en del har också, tack vare a-kassan, nått en bredare publik.
Så har till exempel en stor del av de svenska musiker vars musik nu går på export vittnat om att det är a-kassan som gjort det möjligt för dem att fortsätta med musiken innan de slog igenom. Hade de inte haft den, på en nivå som de kunde leva på, så hade de fått lägga av långt innan de slog igenom.
När de sänkta bidragen dessutom kryddas med till exempel nedlagda grafittiutbildningar och hårdare tag mot gatuaffischering så är denna lokala gräsrots- och gatukultur allvarligt hotad. Och det är ett betydligt större problem för kulturen än vad museientré någonsin kan bli. Men eftersom det är kultur som du sällan läser om på DN:s kultursidor och som finns långt från Rosenbad, är det kultur som inte finns för det politiska och kulturella etablissemanget.

I sossarnas och borgarnas värld är vi i första hand konsumenter. Det gäller även kulturen. Därför är den fria entrén till museer viktigare för sossarna att värna om än folks möjlighet att utöva kultur. Utövandet ska ske, precis som politiken, av en liten elit. Vi övriga ska bara passivt ta emot det som de väljer att servera (läs: subventionera). Men ett passivt konsumerande av det som överheten valt ut, istället för ett aktivt deltagande, hotar inte bara kulturen utan hela demokratin.
Ett levande kulturliv och samhälle kräver att möjligheten att utöva kultur stärks, inte det passiva mottagandet. Där har det offentliga försäkringssystemet varit en hjälp, men långt ifrån tillräckligt. Istället för att dra ner på försäkringssystemen behöver vi ta ett steg till.
För ett fritt kulturliv behövs fria individer. Det kulturen därför behöver för att kunna blomstra är en ovillkorad inkomst som kommer alla till del utan pekpinnar, styrmedel och hot om repressalier från politiker och deras byråkrater. Kalla det medborgarlön, basic income eller vad du vill. Bara den är garanterad, ovillkorad och går att leva på, så kommer den att göra betydligt mer för kulturlivet än vad fri entré till Flygvapenmuseet någonsin kommer att kunna komma i närheten av. Låt tusen blommor blomma!

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria