Stockholms Fria

Hon gör högspänningskonst

Filmkonstnären Anna Linder är aktuell med kortfilmen Densen, en audiovisuell resa som är långt ifrån sövande. Inspirationen kommer från löst hängande elledningar i det högteknologiska Tokyo.

De bruna, vita och blå ytorna är i rörelse. Likt pärlor i ett kalejdoskop dansar de fram geometriska former, abstrakta mönster. Mjukt söker de sig ut ur och in i fokus. Plötsligt stannar de upp, bara för att i nästa sekund bilda rastlösa collage.

Visuellt godis ackompanjerat av audiellt dito; jämte dem följer hela tiden långsamt stegrande och melodisk musik i tät samverkan med inklippt gatubrus.

En kongenial helhet. Eller: Stockholmsbon Anna Linders sju minuter korta film Densen är fenomenal.

Fröet till Densen såddes våren 2004. Under en resa till Tokyo fascinerades Anna av hur de japanska elledningarna tillåts hänga i luften.

– Jag tycker det är jättekonstigt att det ser ut så i Tokyo, säger hon. Tokyo är ju ett högteknologiskt välfärdssamhälle och så har de elledningar som ser helt galna ut. Jag fattade inte hur det kan fungera och det började väcka en massa frågor om el och kommunikation hos mig. Så då började jag plåta väldigt mycket.

Följande år fortsatte Anna Linder fotografera elledningar närhelst hon befann sig på resande fot. Till slut hade hon ett litet lager, med bilder från Tokyo, Buenos Aires, Barcelona, Milano och Sankt Petersburg.

– Jag visste att jag skulle göra någonting med dem, men jag visste inte vad.

Avgörande inspiration infann sig i form av electronicatrion Tape: Johan Berthling, Andreas Berthling och Tomas Hallonsten. Hösten 2005 stod de i begrepp att släppa sin tredje skiva Rideau. Anna, bekant med Tape sedan långt tidigare, fick den då i demoform av Johan.

– Jag satt och lyssnade på den på en buss och när jag hörde låten A spire började bilderna på elledningarna att röra sig i mitt huvud. Så jag ringde omedelbart till Johan: ”Åh gud, jag har fått en filmidé och det är A spire som gäller, vad säger ni?” Han tyckte att det lät jättekul.

– Vi ville dock inte att Rideau-versionen av A spire skulle vara med i filmen. Den är exempelvis för lång i original, tio minuter. Så de gjorde en ny version till filmen med mycket mer blås, mycket mer dramatik.

Filminspelningen skedde under försommaren förra året, klippning och ljudläggning tog vid under sensommaren respektive hösten. I januari såg Densen – elledning på japanska – dagens ljus. Världspremiären hölls tre månader senare, på New Yorks prestigefulla Tribeca film festival.

Fler visningar har följt sedan dess, ny publik har fascinerats.

Om en dryg månad ges den också ut på dvd, då åtföljd av ett bildspel satt till A spires ursprungliga toner samt Cia Rinnes inlästa, exklusiva poem él elle el.

Anna Linders månande om detaljerna – som präglar samtliga hennes filmrutor – speglas även i dvd:ns förpackning. Skivan omsluts dels av ett stilrent kuvert, dels av ett lösbladssystem illustrerat med stillbilder från filmen. Japanen Keiichi ”fourcolor” Sugimoto har formgivit utifrån Annas specifikationer.

Skivbolaget Kning Disk sköter dvd:ns distribution.

– Mattias på Kning Disk hade hela tiden möjlighet att lägga sig i utseendet; jag skickade förslag till honom och så. Men han tyckte allt var så fint, han ville aldrig ändra på något.

– Allt var mitt i prick.

5 Härnäst visas Densen på Invideo i Milano (11–15 november), Exground film fest i Wiesbaden, Tyskland (13–22 november), Kortfilmer på Zita (16 december) och Film Stockholms best of-program på Klarabiografen (22 december).

Fakta: 

Härnäst visas Densen på Invideo i Milano (11–15 november), Exground film fest i Wiesbaden, Tyskland (13–22 november), Kortfilmer på Zita (16 december) och Film Stockholms best of-program på Klarabiografen (22 december).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Om en meditativ resa i medvetandet

Hon åkte till Sri Lanka för att söka mening och kom tillbaka med en film i bagaget. Filmen är resultatet av Cecilia Neant Falks själsliga resa. Nu visas den i Stockholm.

Med siktet inställt på mellanrummen

En glömd paviljong i Tanto väckte tankar kring stadens icke-platser. Tankarna blev ett multikonstprojekt, och nu släpps filmen om projektet på dvd.

– Det handlar om gentrifiering, om hur en stad bara kan bytas ut och förändras, säger koreografen Anna Koch.

Den svåra konsten att närma sig Åke Hodell

Magnus Haglunds nyutkomna skildring av Åke Hodells liv är nästan lika inspirerande som författaren själv en gång var. Åtminstone fick boken vår utsände Johan Jacobsson att göra en utflykt till Djurgården för att bättre fördjupa sig i Hodells mångfacetterade konstnärskap.

© 2024 Stockholms Fria