Fria.Nu

Fortsatta protester mot a-kasseförslag

Sänker ni a-kassan, så sänker vi er! var ett av de rop som kunde höras på onsdagens blockad som var tänkt att hållas utanför moderaternas kontor, blå hörnet. Polis såg dock till att demonstranterna höll sig på 100 meters avstånd.

Det var den andra blockaden i ordningen av tre. Förenade arbetare tog initiativ till att demonstrera mot försämringarna i socialförsäkringssystemet. Redan innan utsatt tid för blockaden började poliser samlas. Två pikébilar och en patrullbil utplacerades och ett tiotal poliser fanns närvarande.
Daniel, presstalesman för moderatblockaden, säger att polisens närvaro har skrämt bort en del demonstranter. Den första blockaden som tog plats utanför Timbro den 3 november väckte stor uppmärksamhet.
Den 15 november har SAC uppmanat till politisk strejk och demonstrationer och det blir den tredje gången man arrangerar demonstrationer mot förslaget. Andra blockader och demonstrationer pågår för fullt fram till den 15:e av flera organisationer. Bland annat anordnade, i går fredag, Syndikalistiska ungdomsförbundet en blockad mot Svenskt Näringsliv och den 12 november håller Måndagsupproret en demonstration på Mynttorget mot a-kasseförsämringarna.

Varför har ni tagit initiativ till blockaden?
– Vi vill ta konflikten till deras dörr för att visa att vi tycker att deras planer för a-kassan är fel, säger Daniel när vi går mot moderaternas kontor.

Demonstranterna får dock inte komma närmare än 100 meter då poliserna blockerar vägen. Demonstranterna får stanna utanför café Edenborg där de vecklar ut sin banderoll med texten motkraft.net och delar ut flyers till förbipasserande.
Sverker Eriksson, partiombudsman för moderaterna i Stockholms län, trodde att blockaden hade blivit inställd eftersom han inte hörde något av den.

Vad tycker du om demonstrationen?
– Vi har demonstrationsfrihet i det här landet och så länge man har tillstånd så kan ju inte jag göra något åt det, säger Sverker Eriksson över telefon.
– Förslaget till förändringarna i a-kassan är en del av den utredning av socialförsäkringen som har gjorts. Den ska ligga till grund för arbetet med en ny socialförsäkring som ska påbörjas i april nästa år.

Fakta: 

Daniel vill inte lämna ut sitt efternamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria