Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Utanförskap, livspussel eller tid att leva?

På ena sidan pigan Rut, på den andra sidan butlern James. Att hjälpa ”verklighetens folk” att få ihop livspusslet har helt plötsligt blivit högsta politiska mode. Med verklighetens folk menas då förstås bara medel-/överklassen, den största och därmed viktigaste väljargruppen.

När de rödblåa nämner övrigt folk så handlar det inte om att få ihop livspussel utan om att bryta utanförskap. Att bryta utanförskap innebär i den rödblåa retoriken att flyttas över till gruppen som inte får ihop livspusslet. I praktiken handlar det dock om att de i utanförskapet som ska lösa livspusslet åt dem som inte får ihop det. De som är utanför ska komma in i medelklassens varma hem eller kommersialiserade tunnelbanestationer och bli Rut eller James.

Det är något märkligt att ha som högsta prioritet att skapa mer jobb åt sina undersåtar och sedan ha några andra som betjänar dem så att de ska hinna med sin vardag. Vore det inte bättre att vi utnyttjar den otroliga teknikutveckling som skett under det senaste århundradet till att minska mängden arbete istället för att skapa mer arbete, så att vi alla faktiskt hinner med, inte bara livspusslet utan även livet?

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria