Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Att rösta eller inte rösta?

Ju närmare valet vi kommer desto mer lika blir partierna, desto mer trängs de i mitten för att kunna vinna ”de viktiga mittenväljarna”. Men i takt med att partierna blir allt mer lika så stiger också politikerföraktet. Längtan efter några som vågar sticka ut och inte säger samma sak som alla andra blir allt större.

Att rösta är inget självändamål och finns det inte något parti som vågar ha en egen vision och driva någon av de viktiga frågorna så kan det likaväl vara.

Den dag något parti vågar ifrågasätta arbetslinjen och förespråka medborgarlön då blir det genast intressant att ta sig ur soffan. Eller om någon tog den ekologiska och ekonomiska krisen på allvar och vågade ifrågasätta tillväxtlinjen. Eller om någon vågade ta kampen med SD:s idéer istället för med SD och förespråka ett helt öppet samhälle med öppna gränser. Eller om någon vågade driva ett omedelbart stopp för kärnkraften i kombination med en snabbavveckling av de fossila bränslena. Eller om någon vågade föreslå ett stopp för alla djurfabriker och mördande. Eller…

Det finns massor av frågor som det vore värt att gå till vallokalen för. Men finns det något parti som vågar driva en enda av dem?

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria