Kampen mot klimattvivlarna | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Kampen mot klimattvivlarna

Trots att klimatskeptikerna är relativt få får de mycket utrymme i medierna. Därför behöver vi argument för att bemöta dem menar författarna Anders Wijkman och Johan Rockström som tillsammans är aktuella med boken Den stora förnekelsen.

Anders Wijkman är vice ordförande för Tällberg Foundation och före detta EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, och Johan Rockström är VD för Stockholm Environment Institute. De har båda varit framträdande i debatten kring miljö och hållbar utveckling. Tidigare har de skrivit boken Vi kan inte förhandla med naturen och nu är de alltså aktuella med en ny bok, som de berättade om under ett seminarium vid Göteborgs universitet i måndags.

– Idén till att skriva en bok om klimatförnekarna föddes efter COP15-mötet i Köpenhamn, berättar Anders Wijkman. Efter mötet fick många klimatskeptiker stort utrymme i medierna. Det verkade som att medierna ansåg att nu har klimatkämparna fått sin chans så nu är det den andra sidans tur, vilket störde oss väldigt mycket.

Det blev en bok som inte bara kom att handla om de som förnekar att klimatförändringar äger rum, utan också om politikernas ovilja att se att den välfärd vi har i dag är uppbyggd på naturresurser som snart kommer att ta slut. Syftet med boken är bland annat att tydliggöra planetens gränser, att göra upp med klimatförnekarna och att utmana beslutsfattarna som inte vill diskutera tillväxtens dilemma.

– Men vi lägger även mycket kraft på att vara självkritiska, säger Johan Rockström. Vetenskapen har också en del i ansvaret. I boken skriver vi att forskarna är som en romersk legion som skyddar sig under sina sköldar och som inte vågar gå ut i krigszonen.

Andreas Bjurström, doktorand i humanekologi vid Göteborgs Universitet, var också med vid seminariet. Han har själv inte hunnit läsa boken men säger att han har stor respekt för Johan Rockström som forskare och att Anders Wijkman är en av de mest kunniga politikerna inom klimatområdet. Samtidigt tycker han att det verkar som att Rockström lägger lite för stor vikt vid de naturvetenskapliga lösningarna och fokuserar för lite på samhällsvetenskapen.

– De skriver ju också väldigt mycket om ekonomi, och där sitter vi lite i samma båt, eftersom varken jag eller de är några riktiga ekonomer, säger han.

I boken lyfter Rockström och Wijkman fram sex olika aktörer med olika förhållningssätt till klimatfrågorna, däribland ”det är redan kört”-människorna, klimatskeptikerna och klimatförnekarna. De sistnämnda är relativt få men ändå hörs och syns de ganska mycket. Därför är det också viktigt att kunna bemöta deras argument.

Ett exempel är de som hävdar att glaciärerna inte minskar utan tvärtom ökar i volym. Johan Rockström säger att det faktiskt stämmer i ett fåtal fall men om man ser på det stora hela så är det tydligt att glaciärerna blir mindre.

– Det är märkligt att vi inte ser på klimatriskerna som vi ser på andra risker, säger Wijkman. Vi försäkrar oss för hemmet och för bilen så varför tar vi inte det säkra före det osäkra även när det gäller klimatet?

En anledning till att klimatskeptikerna och klimatförnekarna får så stor plats är att fossilindustrin och flera ideologiska tankesmedjor hjälper till att lyfta fram dem, enligt författarna.

– Det finns tyvärr också en ideologisk blockering mot att samhället ska gå in och lagstifta i de här frågorna, säger Anders Wijkman. De som har en individualistisk världsbild har en tendens att inte ta de samhälleliga aspekterna av klimatproblematiken på tillräckligt stort allvar eftersom det inte passar in i deras världsbild.

Enligt författarna krävs en global omställning som både måste ske snabbt och vara omfattande. Samtidigt konstaterar Johan Rockström att det knappast finns en heltäckande lösning utan att man måste jobba med en hel palett av olika lösningar samtidigt.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria