Fria.Nu

Boende kämpar för sin rätt att behålla vårdcentral

De boende i Hammarkullen i Göteborg försöker rädda sin lokala vårdcentral. Förra helgen ockuperades vårdcentralen under ett dygn för att få politikerna att riva upp ett beslut om nedläggning. I veckan har aktionerna fortsatt och en ny ockupation planeras.

I december förra året beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg att slå samman flera vårdcentraler. Beslutet ingår i ett sparpaket på 80 miljoner kronor och innebär att vårdcentralen i Hammarkullen ska läggas ned.

Det har fått Hammarkullens invånare att gå man ur huse i ett försök att riva upp beslutet och rädda vårdcentralen. Förra fredagen tågade ett 20-tal personer in på vårdcentralen och lämnade inte lokalen förrän vid lunchtid dagen efter. Då anordnades också en demonstration på torget i Hammarkullen där runt 300 personer slöt upp. Bakom protesterna står organisationen Hammarkullen reser motstånd, Harm, en paraplyorganisation för föreningar och boende i Hammarkullen. De kämpade för att förhindra nedläggningar av badhus, bibliotek och ungdomsgårdar under 1990-talet, och har nu återuppstått.

I veckan har protesterna fortsatt. På tisdagen var en delegation på plats vid landstingets regionfullmäktigemöte i Vänersborg för att föra fram sina krav.

- Politikerna vägrade prata med oss, berättar Kristofer Lundberg, en av de engagerade i Harm som var på plats i Vänersborg.

Under mötet vecklade demonstranterna ut en banderoll på läktaren, och mötet avbröts för en stund. Men innan dess hade en vänsterpartistisk ledamot, på uppmaning av demonstranterna, ställt en direkt fråga om beslutet skulle återkallas.

- De svarade att beslutet inte ska dras tillbaka, eftersom det inte finns några pengar. De säger också att det finns en plan för hur de 12 000 boende i Hammarkullen ska få sin vård. Men vi menar att det inte finns någon plan, säger Kristofer Lundberg.

Folkpartisten Lennart Duell, andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, var också på plats i Vänersborg. Han menar att nedläggningen är en beklaglig men nödvändig åtgärd.

- Det finns ett underskott på 146 miljoner i nämnderna. Sparpaketet är planerat sedan i höstas och det finns inga planer på att beslutet ska rivas upp. Sparkraven har snarare ökat, förklarar han.

Demonstranterna menar att det finns pengar utan att spara, och pekar på att landstinget under förra året hade ett överskott på 104 miljoner kronor och att det även under år 2004 blir pengar kvar i landstingskassan.

- Om det ska sparas, spara in på politikernas arvoden och privilegier. Det måste bli ett stopp på plundringen av vård och omsorg, menar Kristofer Lundberg, som tror att protesterna kan ge resultat.

- Det har blivit en splittring i toppen om huruvida beslutet verkligen är genomförbart, det ser vi som en seger.

Han berättar att Harm redan planerar för nya aktioner.

- När vi får ett fastställt datum för nedläggningen kommer vi att inleda en ny ockupation av vårdcentralen. Den kommer inte att avslutas förrän beslutet är tillbakadraget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Det ska kosta att diskriminera"

Integrationspolitiken har en felaktig utgångspunkt. Det mesta kretsar kring sysselsättning när det i stället borde handla om strukturell diskriminering och rasism. Det beror på att svenskarna inte kan erkänna att diskriminering förekommer även här, menar statlige utredaren Paul Lappalainen.

Fria.Nu

Riksdagen vill ha kvar kårobligatoriet

Kårobligatoriet blir kvar trots ivriga påtryckningar. Miljöpartiets motion stöddes av de fyra borgerliga partierna men fick avslag i riksdagens kammare.

Fria.Nu

Fackeltåg för bättre våldtäktslag

På internationella kvinnodagen, måndagen den 8 mars, anordnas ett fackeltåg för jämlikhet. Under huvudparollen Ändra lagen - våldtäkt är alltid våldtäkt samlas ett 20-tal organisationer på Södermalmstorg.

Migrationsministern har blivit anmäld

En familj från Tjetjenien vill stanna i Sverige. Men regeringen har inte svarat på ett år. Sex riksdagsledamöter har anmält migrationsminister Barbro Holmberg till Konstitutionsutskottet, KU. KU ska undersöka varför man inte har fattat beslut.

Fria.Nu

Debatt om nya asylregler

I onsdags var det debatt i riksdagen. Den handlade om regeringens förslag i asylfrågan. Regeringen vill att man inte ska kunna söka asyl igen om man får avslag. Debatten handlade också om särskilda regler för de nya länderna i EU.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria