Gratis dagisavgift för låginkomsttagare | Stockholms Fria
Skånes Fria

Gratis dagisavgift för låginkomsttagare

I november blir dagisavgiften lägre för runt 6 000 barnfamiljer i Malmö. För familjerna som tjänar mindre än 10 000 i månaden blir barnomsorgen helt gratis.

Kommunstyrelsen beslutade förra veckan att införa en progressiv avgift för barnomsorgen i Malmö kommun.

I dag betalar föräldrar en procentsats av inkomsten, tre procent för första barnet, två för andra och en procent för tredje barnet. Procentsatsen och avgiftstaket kommer att ligga kvar för de hushåll som tjänar över 35 000 per månad, men stegvis minska för de med lägre inkomster.

Redan nu är familjer som bara har försörjningsstöd avgiftsbefriade. Enligt de nya reglerna kommer alla hushåll med bruttoinkomst på mindre än 10 000 kronor, vilket rör sig om drygt 1 000 hushåll i Malmö, också slippa avgiften.

– Vi vill se till att de föräldrar och barn som har det allra tuffast får det lite lättare, många gånger är det ensamstående föräldrar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd med ansvar för skola, trygghet och välfärd.

Förändringen kommer att kosta kommunen 10 miljoner kronor om året.

Sophia Lövgren, generalsekreterare på organisationen Makalösa föräldrar, är positiv till förändringen och ser gärna att fler kommuner följer efter.

– Det är jättepositivt och ett steg i rätt riktning. Många ensamstående lever i en desperat ekonomisk situation. Dagisavgiften är en av de avgifter som man inte kan snåla på. Förhoppningsvis ger det en chans för många att komma i kapp, säger hon.

Kommunstyrelsen beslutade även att barn med föräldrar som inte betalt avgift till barnomsorgen inte längre ska bli avstängda från förskolan.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria