Stora bussbolag körde vid utvisning | Stockholms Fria
Skånes Fria

Stora bussbolag körde vid utvisning

Stora bussbolag deltog i massutvisningen av 60 irakier från Skåne. En av bussarna kom från Swebus, som menar att man inte kände till vad bussen skulle användas till.

Vid massutvisningen av 60 irakier från förvaret i Åstorp, som tidningen skrev om förra veckan, användes bussar från stora bussbolag.

Irakierna, som kom från Sverige, Finland, Norge och Danmark, kördes under protester från demonstranter, i väg i tre bussar från Swebus, Interbus och City sightseeing. Migrationsverket ansvarar för beställningen av bussarna.

Enligt Ingvar Ryggesjö, informationschef på Swebus express, hade Swebus inte kännedom om att deras buss användes vid körningen. Den aktuella kvällen var en buss uthyrd till Strömma, som äger både Interbus och City sightseeing.

– Vi visste inte att vår buss hade använts till detta förrän nu. Vi har normalt sett inte sådana uppdrag utan hyrde ut en buss till Interbus, vi brukar hjälpas åt när det är kort om bussar, säger Ingvar Ryggesjö.

Han menar att Swebus vill behålla sina kunder och därför inte utför kontroversiella körningar.

– En massavvisning är ett kontroversiellt uppdrag. Vi är ett bussföretag och vill inte göra något som är stötande för samhället.

Efter händelsen ska Swebus se över rutinerna för uthyrningen av bussar.

– Vi kommer att se till att vi vet vad bussarna används till. Sen är det svårt att avgöra vad vi ska godkänna och inte.

Tidningen har utan resultat sökt Johan Ekman, vd för Strömma. Men en anställd säger till tidningen att företaget brukar köra för myndigheter.

– Vi litar på att myndigheterna gör de rätta bedömningarna, säger den anställde.

Fakta: 

Stömma är ett av Sveriges största upplevelseföretag och kör förutom bussar, även sightseeingbåtarna i Malmö kanal.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria