Sjuksköterskor flyr ambulansvården | Stockholms Fria
Skånes Fria

Sjuksköterskor flyr ambulansvården

Ambulanssjuksköterskorna i Skåne säger upp sig på grund av missnöje med låga löner och försämrade villkor. ”Branschen dräneras på erfarenhet och kompetens, det kommer att få konsekvenser för samhället”, säger Richard Uppenberg, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet Skåne.

Bara under augusti har ett 20-tal ambulanssjuksköterskor sagt upp sig från sina jobb på Sirius Humanum, som ansvarar för ambulansverksamheten i större delar av Skåne.

I stället har de gått över till landstinget, kommunen eller till konkurrerande Falck ambulans. Enligt Rickard Uppenberg är det främst äldre ambulanspersonal med mångårig erfarenhet som har lämnat sina arbeten för att få upp sina löner.

– På något vis trodde man att de privata aktörerna skulle betala bättre, men så blev det inte. Istället har villkoren försämrats. Unga nyutbildade får flera tusen mer i lön än de erfarna sjuksköterskorna. Arbetsgivaren säger bara att de kan sluta om de inte är nöjda med löneläget, säger han.

I Malmö har ett helt arbetslag hos ambulansen sagt upp sig. Personalen med kompetens att köra de nya tunga ambulanserna har slutat och Malmöborna får därför nöja sig med gamla ambulanser.

Det ansträngda läget gör också att arbetsbelastningen på de ambulanssjuksköterskor som stannar kvar ökar.

– Det blir mycket övertid för oss andra. Under sommaren saknade vi fyrtio sjuksköterskor och flera turer ställdes in. Jag hoppas att kommunen skjuter till mer pengar till verksamheten för att lösa situationen, säger Rickard Uppenberg.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria