Moderaterna+Miljöpartiet=? | Stockholms Fria
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Moderaterna+Miljöpartiet=?

Det pågår just nu en medial opinionskamp om MP:s förhållande till alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet. De blå tidningarna och kommentatorerna tävlar i att omfamna de gröna och ta fram vinklade opinionsundersökningar som visar på ett grönt stöd för samverkan med de blå. Utöver det aktuella parlamentariska läget är det uppenbart att M och dess stödtrupper i medierna är ängsliga för att tappa ett par stödpartier under fyraprocentspärren nästa val. Då gäller det att stärka upp på annat håll.

På den andra sidan, den röda, försöker man istället måla upp MP som svikare, opålitliga och anhängare av moderat politik bara utifrån att diskussioner förs om det finns någon möjlighet till samverkan. Detta trots att partiet varit tydligt med att de inte tänker bli ett femte allianshjul. Allt för att sätta press på MP att inte göra upp med Moderaterna. Så där håller de på, i en tävlan om att ge sin bild av det hela. Det diskuteras dock förvånansvärt lite om sakfrågorna.

När MP, som härom veckan, gör upp med alliansen om en konsumtionshöjande sänkning av krogmomsen, så bör den uppgörelsen förstås kritiseras som den blå medelklasspolitik det handlar om. De pengarna skulle kunna göra betydligt mer nytta på annan håll än i McDonald’s och medelklassens fickor. Men när MP nu gjort upp med M om en generösare flyktingpolitik så bör det lika självklart applåderas.

Bra politik bör stödjas, dålig motarbetas. Och det oavsett vilka som står bakom. Politik måste börja handla om innehåll och inte förenklas till ett relationsdrama.

Fakta: 

Lennart tycker att fyraprocentspärren ska tas bort. Inte för att värna v, kd, c, fp eller utan för att en reprentetiv demokrativ kräver att även mindre åsiktsgrupper blir reprecenterade.

© 2021 Stockholms Fria