Demonstranter intog Migrationsverket på FN-dagen | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Demonstranter intog Migrationsverket på FN-dagen

I går, på FN-dagen, samlades ett 50-tal personer utanför Migrationsverket för att protestera mot vad de menar är en inhuman flyktingpolitik. När ingen från myndigheten ville möta dem tågade de rakt in i Migrationsverkets lokaler.

– Vi har samlats här idag, på FN-dagen, för att uppmärksamma att Sverige bryter mot flera av FN:s konventioner, bland annat konventionen om mänskliga rättigheter och barnkonventionen, sa Stefan berg från Rättvisepartiet Socialisterna. 

Han berättade sedan om Ganna, den 91-åriga kvinna från Ukraina som skulle ha utvisats från Sverige förra veckan men som Europadomstolen satte stopp för i sista stund. 

– Det här är bara ett exempel på hur absurd den svenska asylpolitiken är. Man utvisar även hbt-personer och politiska flyktingar till länder där man vet att de kommer bli torterade och förföljda, fortsatte Stefan Berg.

Rättvisepartiet Socialisterna var den grupp som hade tagit initiativ till demonstrationen men många andra deltog, bland annat personer från Svensk-egyptiska föreningen och Hazariska kulturföreningen. 

– Vi har medvetet valt att göra en bred demonstration, inte för någon speciell grupp utan för alla som drabbas av den svenska migrationspolitiken, sa Stefan Berg. 

Talade gjorde även Azada Najafi från Hazariska kulturföreningen. Hon berättade bland annat om hur det hazariska folket förföljs i Afghanistan, Iran och Pakistan. Trots det avvisas många hazarer från Sverige.

– På Migrationsverkets hemsida skriver de att 18 av de 36 provinserna i Afghanistan räknas som osäkra att vistas i, speciellt för hazarer. Den här informationen är från 2009, i dag har situationen blivit ännu svårare, sa Azada Najafi.

Kristoffer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna riktade skarp kritik mot både regeringen och Migrationsverket. Men han blickade också framåt.

– År 2005 gick 20 000 personer ut och krävde en allmän flyktingamnesti. Socialdemokraterna och Moderaterna försökte sätta stopp, men trycket underifrån gjorde att 17 000 personer fick amnesti. Det behövs en ny sådan rörelse, sa han. 

Innan manifestationen hade gruppen bett någon representant från Migrationsverket att komma ut och svara på frågor. När detta inte skedde gick gruppen i stället in och ställde sig i Migrationsverkets foajé.

Samtidigt som gruppen skrek slagord som "den som flyr har inget val – ingen människa är illegal" och "återinför rätten till asyl" gick några i gruppen för att be enhetschefen att komma ner till foajén.

Efter ungefär tio minuter kom beskedet att enhetschefen inte tänkte svara på några frågor eftersom gruppen inte hade tillstånd att demonstrera inne på Migrationsverket. Gruppen återvände därefter ut på gatan där manifestationen fortsatte.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria