Protester när Israels ambassadör besökte Göteborg | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Protester när Israels ambassadör besökte Göteborg

Israels ambassadör Benny Dagan möttes av protester i onsdags då han kom till Handelshögskolan i Göteborg. Kritiken riktas också mot Utrikespolitiska föreningen, som stod för inbjudan.

I onsdags bjöds Israels ambassadör Benny Dagan in av Utrikespolitiska föreningen för att tala om den arabiska våren och Israels förhållande till den. Ett tjugotal demonstranter hade samlats utanför Handelshögskolan där de höll upp banderoller och plakat med budskapen "befria Palestina" och "bojkotta Israel". En av de som kommit dit var Marcus Regnander från nätverket Isolera Israel. 

– Vi ser det här som en legitimering av Israels ockupationspolitik. Vi borde bojkotta Israel på alla områden, inte minst det akademiska. Utrikespolitiska föreningen gör många bra saker, men här bjuder de Israel på en möjlighet att sprida sin propaganda, säger han. 

Utrikespolitiska Föreningens ordförande Klara Sommerstein säger att hon förstår att det uppfattas som kontroversiellt att bjuda in Israels ambassadör.

– Det är absolut kontroversiellt. Men vårt syfte är också att bjuda in kontroversiella och aktuella aktörer. Vi tar inte någon ställning för eller emot utan vill erbjuda möjligheten att höra många röster inom olika ämnen, säger hon. 

Har ni funderat på att även bjuda in någon palestinsk representant?

– Ja, vi hade en palestinsk fredsaktivist som var här och talade i våras. Och vi har även haft en representant från Ship To Gaza.  

Men Marcus Regnander är kritisk till argumentet att Utrikespolitiska Föreningen skulle vara neutrala för att de bjuder in båda sidorna.

– Man borde tänka på makt i det här sammanhanget. Israel har en jättestor propagandamaskin, de behöver knappast någon hjälp för att nå ut med sitt budskap. Det går inte att vara neutral i den här frågan, säger han.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria