Demonstration mot nedskärningar i psykvården | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Demonstration mot nedskärningar i psykvården

I morgon, fredag, arrangeras en demonstration i protest mot Sahlgrenskas förslag att lägga ner två psykavdelningar i Göteborg. "Vi kan inte titta på när den offentliga vården nedmonteras" säger Anahita Apifera, sjuksköterska och initiativtagare till demonstrationen.

Som GFT tidigare har rapporterat innebär ett internt förslag att två psykiatriska avdelningar ska läggas ner nästa år för att spara 33 miljoner kronor. Både personal och patienter har regerat starkt på förslaget och arrangerar därför en demonstration i morgon, fredag. Demonstrationen går från Wavrinskys plats till Sahlgrenska, där styrelsen ska fatta beslut om budgeten för 2012.

 – Vårt mål är att övertyga styrelsen om att det är bättre att de satsar på psykvården i stället för att skära ner. Redan i dag är det väldigt långa väntetider för att få psykisk hjälp. Och den psykiska ohälsan kommer ju inte försvinna bara för att man lägger ner vårdavdelningar, säger Anahita Apifera. 

I somras gjorde GFT en granskning av antalet Lex Maria-anmälda självmord och självmordsförsök i Västra Götaland, vilken visar en ökning varje år utom 2010. Fram till slutet av juli i år hade redan 45 självmordsfall och fyra självmordsförsök Lex Maria-anmälts.

– Det är helt sjukt att det här får pågå utan att någon reagerar. Varför satsar man inte mer på personaltäthet och utbildning istället för att bara ge mediciner, säger Anahita Apifera.  

Moa Walldén är patient på SU, hon berättar att hon inte blev särskilt förvånad när hon fick höra om besparingsförslaget.

– Att de försöker spara pengar genom att skära ner på psykvården är ju knappast något nytt. Det är långa väntetider redan som det är. Nu vill de att fler patienter ska flyttas från den slutna vården till öppenvården, men då får man ju flytta pengarna också och inte ta bort dem, säger hon.

Vad kommer det här att innebära för dig personligen?

– Just nu står jag utan hjälp. Precis som många andra har jag hamnat i glappet mellan slutenvård och öppenvård. Man skickas fram och tillbaka och alla bara skyller på varandra. Själv har jag haft långvariga psykiska problem, men det är ännu värre för de som inte haft någon kontakt med psykvården tidigare. För dem blir väntan ännu längre.

Moa Walldén berättar att hon har sett flera självmordsförsök inne på avdelningarna. Genom kontakt med Socialstyrelsen vet hon också att långt ifrån alla Lex Maria-anmäls. För att motverka problemen inom psykvården har hon startat kampanjen En minut i taget.

– Syftet med den kampanjen är att skapa en bättre psykvård och öka förståelsen för personer med självskadebeteende. Det finns väldigt dåliga kunskaper om det i dag, säger hon. 

Tror du att era protester kommer få någon påverkan?

– Om vi är tillräckligt många som protesterar så kan vi få till en bättre vård. Jag hoppas, önskar och måste tro det. Därför kommer jag också att fortsätta kämpa, både för min egen skull och för alla dem som inte kan kämpa längre på grund av att de inte har fått någon hjälp, säger Moa Walldén.      

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria