Röda korset förlorar vårdupphandling
Röda korset förlorade upphandlingen om vård av tortyroffer. Uppdraget går nu till vårdbolaget WeMind AB. Röda korset varnar för att de nu kommer att tvingas lägga ner sitt center för torterade flyktingar i Stockholm. Rädda korset kommer överklaga beslutet.
Hälso- och sjukvårdsnämnden valde att låta vårdbolaget WeMind driva vård av tortyroffer. Det innebär att ett 25 år långt samarbete med Röda Korsets center för torterade flyktingar avslutas. Men Röda korset kommer att överklaga.
– Vi kommer överklaga beslutet. Vinner vi inte innebär det att vår verksamhet läggs ner, säger Monica Brendler, verksamhetschef vid Röda Korsets center för torterade flyktingar i Stockholm.
Röds korset kommer dock fortsätta driva verksamheten fram till 2012, innan WeMind AB tar över. Monica Brendler tycker det är viktigt att säga.
– Så våra patienter inte blir än oroligare.
Det pekar på, menar hon, vad det är som gör beslutet så olyckligt.
– Det handlar om människor som är mycket sårbara. Vi har en del flyktingar som gått i psykoterapi hos oss i flera år, där vi byggt upp ett förtroende och en kontinuitet som är en förutsättning för en framgångsrik behandling.
Men det är inte bara det som gör Monica Brendler upprörd.
– Röda korset har 25 års erfarenhet av att stödja människor som utsatts för tortyr och krigstrauma. När nu Stockholms läns landsting väljer att säga upp samarbetet innebär det att unik kompetens går förlorad.
Men det argumentet innebär väl att ingen annan än Röda korset kan vinna upphandlingen?
– Jag är mycket kritiskt till att en verksamhet som denna utsätts för upphandling när man ser vilka konsekvenser det medför.
Hon får medhåll från socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson, som menar att vi i grunden har en vansinnig lagstiftning som tvingar landstinget till upphandlingar av det här slaget.
– Det kommer sluta med att vi endast kommer ha kvar ett par stora aktörer inom den privata vården.
Men trots lagstiftningen menar Dag Larsson att upphandlingen kunde skötts bättre och pekar på att det finns flera juridiska tveksamheter i upphandlingen.
– Landstinget har gett information till den vinnande leverantören som de andra leverantörerna Röda Korset och KTC inte fått och därmed har de missgynnats i upphandlingen.
Ärendet bordlades första gången det togs upp i Hälso- och sjukvårdsnämnden efter att Socialdemokraterna pekat på en rad brister i underlaget, berättar Dag Larsson.
– Men på det senaste mötet vägrade de borgerliga politikerna att svara på våra frågor och tog beslutet utan diskussion. Detta upphandlingsfiasko riskerar att försämra vården för en oerhört skör grupp människor. Men jag tror Röda korset har stora chanser att vinna med sin överklagan.
Kommer inte landstinget följa upp och kontrollera att WeMind sköter sina åtaganden?
– Här på landstinget har vi en stor avdelning på över 500 tjänstemän som nästan uteslutande jobbar med anbudsförfaranden och nästan ingen med uppföljning och kontroll.
Vilka är ansvariga för beslutet?
– Filippa Reinfeld eller Birgitta Rydberg, men du kommer inte få något svar från någon av dem. Birgitta Rydberg kommer hänvisa dig till sin presstalesman.
– Ingen av dem vågar ta debatten!
Birgitta Rydbergs (FP) pressansvariga, Rasmus Jonlund, hälsar att Birgitta Rydberg inte har någon kommentar.
Varför inte då?
– Beslutet om att upphandla har redan tagits och upphandlingsförfarandet har följt den lagstiftning vi har.
Varför kan inte Landstinget köpa upp Röda korsets center istället, så att personal, lokaler och kunskap följde med vid ett övertagande, så som sker när det till exempel gäller tunnel- banan?
– Det kan jag inte svara på, det är många lagar och detaljer.
Inte heller Filippa Reinfeldt (M), vill ge några kommentarer. Hennes presssekreterare Gustaf Stenlund, hänvisar till Folkpartiet:
– Det är Folkpartiet som uttalar sig i den här frågan. Har du pratat med Rasmus Jonlund?
Det är många som är kritiska till upphandlingen. Bör inte Filippa Reinfeldt säga något?
– Som sagt det är Folkpartiet som tar kommenterar i den här frågan för majoriteten.
Urban Pettersson, vd på WeMind, är tagen av uppmärksamheten och förstår att patienterna känner oro över att verksamheten nu ska tas över av dem. Men han menar att företaget har framställs felaktigt i media.
– Vi har framställts som ett riskkapitalistbolag i media, men vi är ett företag som ägs till 55 procent av människor som jobbar i verksamheten. 30 procent ägs av styrelsen och 15 procent av närstående personer som på olika sätt bidrar till en bättre verksamhet.
Hur kommer ni att lösa er brist på erfarenhet av människor med tortyr- och krigstrauman?
– Om vi får uppdraget kommer vi behöva fler medarbetare och då kommer vi söka personal som har tidigare erfarenhet på de områdena.
Hur ser du på att Röda Korset kan komma att tvingas lägga ner sitt center och samhället därmed riskerar att förlora många års samlad erfarenhet och kunskap. Är det rätt att ha upphandlingar som denna?
– Det är knepig fråga. Men om man vi skulle ha den motsatta situationen, om vi skulle ha det som man hade i Sovjetunionen där människor satt kvar på sina poster till de dog. Är det bättre? I 50 år drevs svensk psykvård utan privata aktörer, men inte fick vi den bästa psykvården i världen för det.
Anser du att ni gjort psykvården i Sverige bätttre?
– Utan all tvekan.