Göteborg missar miljön när inköp analyseras | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Göteborg missar miljön när inköp analyseras

Storkonsumenten Göteborgs Stad köper varje år in varor för 20 miljarder kronor, visar en ny analys. Men analysen tar bara fasta på hur upphandlingen ska bli mer kostnadseffektiv och missar de etiska och miljömässiga perspektiven.

18 800 företag levererar varje år varor och tjänster till Göteborgs Stad, till en kostnad av 20 miljarder kronor. Det visar en ny analys, gjord av företaget Accenture på uppdrag av Upphandlingsbolaget. Däremot säger analysen ingenting om de produkter som köps in är miljövänliga eller etiska.

– Jag tycker det är tråkigt att man inte tar med miljöperspektivet i en sådan här stor och viktig analys. På pappret har Göteborgs Stad ganska höga ambitioner men då måste vi också vara säkra på att de uppfylls, säger Kerstin Bartholdsson, miljöforskare på Förvaltningshögskolan.

I Göteborgs Stads miljöpolicy står det att ”all upphandling ska stimulera leverantörer, konsulter och entreprenörer att ta fram miljöanpassade produkter och tjänster.” Upphandlingsbolaget har också som mål att det alltid ska finnas miljöanpassade alternativ inom varje upphandlingsområde och att andelen ekologiska och rättvisemärkta produkter ska öka.

Statistik från Upphandlingsbolaget visar att detta sker – andelen ekologiska livsmedel som köps in ökade från 17,1 procent förra året till 21,5 procent i år.

Men i den nya analysen finns varken de här siffrorna, eller någonting annat som rör miljö, med.

Inger Ek, VD på Upphandlingsbolaget, menar att syftet med den här analysen var att se hur de ska kunna metodutveckla sin upphandling för att bli mer kostnadseffektiva och att det är därför som miljöperspektivet och det etiska perspektivet inte har tagits med.

– Att göra en sådan analys skulle innebära ett enormt jobb. Jag utesluter inte att det görs i framtiden men det är ingenting som är aktuellt just nu, säger hon. 

Rekommenderade artiklar

Lånegarderoben ett försök att skapa en hållbar klädkonsumtion

När idén om ett klädbibliotek föddes var tanken att presentera det som ett konstnärligt projekt. I dag finns verksamheten Lånegarderoben i egen lokal och har omkring 90 medlemmar. Initiativtagarna vill bryta ägandet som statussymbol och kombinera mode och klädintresse med miljömedveten konsumtion.

Återvinning med engagemang

Skarpnäcks Återbruk är två second hand-affärer som drivs helt ideellt utan annat intresse än miljöhänsyn. Vinsten går till föreningens omkostnader och till miljöstipendier. Dessutom har Återbruket blivit något av en mötesplats i en annars sovande stadsdel.

Sopmängden minskar i krisens spår

För personalen på Miljösortering på Södertörn räcker det med att snegla i soporna för att förstå att det är finanskris. Men trots lågkonjunkturen tror Handelns utredningsinstitut inte att årets julhandel kommer att minska.

Fria.Nu

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2021 Stockholms Fria