Lånegarderoben ett försök att skapa en hållbar klädkonsumtion | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Lånegarderoben ett försök att skapa en hållbar klädkonsumtion

När idén om ett klädbibliotek föddes var tanken att presentera det som ett konstnärligt projekt. I dag finns verksamheten Lånegarderoben i egen lokal och har omkring 90 medlemmar. Initiativtagarna vill bryta ägandet som statussymbol och kombinera mode och klädintresse med miljömedveten konsumtion.

– Folk kan köpa ett klädesplagg som de använder en gång och sedan ligger det bara där och kastas till slut. När det gäller klädkonsumtion handlar det inte om slit och släng utan om köp och släng. Vi vill skapa en mer hållbar klädkonsumtion och ge plaggen en livslängd, säger Hanna Nyberg, en av initiativtagarna till Lånegarderoben.

Tillsammans med Emelie Dahlström, Ida Palmgren, Kim Jüllig Sedvall och Lina Lundin driver hon klädbiblioteket Lånegarderoben som i dag har mellan 80 och 90 medlemmar. Verksamheten är ideell och konceptet går ut på att de som vill gå med betalar en medlemsavgift och sedan får låna hem högst tre klädesplagg under tre veckors tid.

Från början var Lånegarderoben ett projekt som presenterades på Upplevelsefestivalen Skankaloss år 2009. De fem initiativtagarna hade precis startat kulturföreningen Kreativet och tanken var att skapa ett forum för kreativa utbyten med fokus på miljö. När de kom på idén till klädbiblioteket och sedan fick väldigt bra respons bestämde de sig för att starta upp verksamheten i Stockholm som sedan september i år huserar i en lokal vid Midsommarkransen. De kände inte varandra så bra innan de drog igång Kreativet men alla hade ett intresse av kreativitet och framför allt ett miljöengagemang som de ville göra någonting av.

– Det var egentligen det som var grundtanken. Vi har alla växt upp med ett miljömedvetande. På det sättet har vi hittat formen för den här idén med dels kläd- och modeintresset men också att man ska spara på både miljö och pengar.

Föreningen har blivit sponsrad av olika svenska designers och klädmärken men det är också många privatpersoner som har kommit förbi och lämnat kläder.

Hanna Nyberg berättar att de kläder som hänger i lokalen nu bara är en fjärdedel av alla kläder de har. Resten ligger nedpackade i lådor på vinden för tillfället. Och det är en stor variation av kläder.

– Vi har allt från 18-åringar till 65-åringar som kommer hit och lånar. Samtidigt har vi fått väldigt mycket publicitet men inte fler medlemmar. Därför ska vi titta på hur vi kan locka fler och vilka det i så fall är som vi ska rikta oss till, säger hon.

Hanna Nyberg tror samtidigt att det är svårt att få folk att bryta konsumtionsmönstret. Hon har märkt att klädägande nästan har blivit till en statussymbol och som mode ofta förknippas med.

– För oss handlar det om att man både ska kunna se bra ut i sina kläder men också vara medveten om miljön. Det handlar om att ändra ägandebeteendet och det är jättesvårt. Även för mig personligen har det varit svårt att komma över den där gränsen. Men så tänker man på alla de där jättebilliga kläderna man kan köpa hur mycket som helst av.

– En tröja för 49 kronor är ju ett riktigt fynd, men sedan börjar man fundera på hur det kan kosta så lite för produktion och frakt och vad konsekvenserna blir med så nedpressade priser och många mellanhänder, säger hon.

Och hon tror att många av deras medlemmar i dag är medvetna om den problematiken.

– Just nu kan man väl säga att vi sträcker oss till dem som redan är medvetna och vi kanske inte riktigt har nått ut till allmänheten än. Debatten om klädkonsumtionen finns helt enkelt inte i dag, säger hon.

Har ni fått någon negativ respons?

– Ja, det har vi faktiskt. Det var ett finskt radioprogram som först pratade med oss och vi berättade om idén. Sedan hade de gått ut på Stureplan och intervjuat folk om vad de tyckte om idén och då var det många ungdomar som tyckte det var äckligt att man ska använda kläder som andra har använt och hur man kan vara säker på att de är tvättade. Men då drog Lina en bra parallell: när man bor på hotell så sover man ju med lakan som har använts av massor av andra människor. Det är samma sak.

Hanna Nyberg berättar att deras målsättning är att bli en ekonomisk förening med en heltidsanställd och att utöka öppettiderna från dagens tre dagar i veckan till fem dagar. Och hon tror att konceptet kommer leva kvar.

– Jag tror att det kommer finnas fler lånegarderober framöver och att leasing över huvud taget blir nästa stora grej, när det gäller bilar och andra saker också. Det skulle vara väldigt roligt om personer som är på besök i Stockholm kunde låna ett klädesplagg här och sedan lämna tillbaka det till en annan Lånegarderob när de kommer tillbaka till sin hemstad.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria