Skånes Fria

Kommunen bakom ”försvunna” cyklar

Cykellås sågas upp och ett tiotal cyklar lyfts upp på bilflaket för att transporteras i väg från cykelstället vid Triangelns station i Malmö. Scenen är tagen från ett Youtubeklipp på nätet. Men det är inte tjuvar som är i farten utan anställda från Malmö stad.

– Det är förbjudet att parkera cyklar utanför cykelställen. Räddningstjänsten måste ha fri väg vid en eventuell olycka på stationen och synskadade och funktionshindrade behöver också fri väg, säger Johan Edgren, informatör vid gatukontoret.

Malmö stad plockar därför bort felparkerade cyklar och transporterar i väg dem. Trots att cykelställen vid den norra stationsnedgången, som visas på filmen är fulla, menar Johan Edgren att det inte är brist på cykelställ i området.

– Det finns lediga cykelställ några hundra meter bort, vilket man också kan se på filmen.

Enligt gatukontoret finns det plats för 500 cyklar vid den norra nedgången. När köpcentret står färdigt i området kommer ytterligare 500 platser tillkomma, och till sommaren ska ett cykelgarage vid den södra nedgången, som rymmer 2000 platser stå färdigt.

– Vi har satt upp tydliga skyltar att det är förbjudet att parkera cyklarna utanför ställen och att vi transporterar bort felparkerade cyklar, men många verkar strunta i det.

Under 2011 transporterade kommunen bort 311 cyklar från uppgångarna vid Triangeln.

Finns det inte risk att tågpendlarna tror att cykeln blivit stulen när de kommer tillbaka från sitt arbete?

– Polisen vet om att vi transporterar bort cyklar vid stationerna och brukar nog hänvisa till fordonsflyttningen innan de tar emot polisanmälan, säger Johan Edgren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria