Stockholms Fria

Hallå Tallin vinnare av 2012 års Nolltaxepriset

Staden Tallinn vann Planka.nu:s "Nolltaxepriset" med motiveringen att de ska hålla en folkomröstning om att införa en avgiftsfri kollektivtrafik.

Är ni glada över att få priset?

- Staden Tallinn är mycket tacksam för priset. Även om vi kanske inte överens om de kontroversiella metoder Planka.nu har. Men deras idéer för att främja kollektivtrafiken och en bättre stadsmiljö är beundransvärda.

Varför ska ni hålla en folkomröstning om en avgiftsfri kollektivtrafik?

- Tallinn kommer att hålla en folkomröstning för att legitimera idén om en gratis kollektivtrafik för medborgarna. Vi har genomfört folkomröstningar flera gånger tidigare, om ärenden som påverkar många medborgare eller har ett stort politiskt värde.

Hur tror ni att det kommer gå?

- Vi vill inte göra några profetior om utgången av folkomröstningen, men vi upplever att vi har ett brett stöd hos Tallinnborna, många gillar idén.

Mer info finns på Planka.nu

Fakta: 

Planka.nu:s motivering:

• Genom att ge medborgarna möjlighet att besluta om en modern och rättvis finansiering av stadens kollektivtrafik visar Tallinn att det finns alternativ till avgiftssamhället som dessutom skulle innebära stora vinster ur klimat- och hållbarhetsperspektiv

• Mellan den 19:e och 25:e mars hålls folkomröstningen i Tallinn.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stan kan få kvinnomuseum

Umeå har ett. Snart kanske även stockholmarna. ”Det finns ju inte bara ett manligt museum”, säger Ann Mari Engel som vill ha ett museum för kvinnorörelsens historia.

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2024 Stockholms Fria