Stockholms Fria

Hålet i lagen

De senaste åren har ett nytt sätt att dela information och media revolutionerat världen. Så kallad streaming har fått sitt ordentliga genomslag, via program som till exempel Spotify. Men det finns också en annan sorts streaming som är olaglig och svårkontrollerad.

Turerna kring The Pirate Bay och det krig som utkämpats mellan film- och musikbranschen och BitTorrent-sajterna har blivit förstasidesstoff för medierna. Illegal nedladdning har blivit ett brott. Men att titta på en hockeymatch via en illegal stream är faktiskt lagligt. Marianne Levin, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, reder ut begreppen.

– De som tittar och lyssnar gör inte intrång, men de som länkar ut och bryter spärrar begår ett brott.

Det finns sidor som tillhandahåller streaming av filmer och tv-serier. Men om det som streamas ut har blivit kopierat från början, är det olagligt att lägga upp en länk till materialet men inte att titta på det. Det är alltså skillnad på att ladda ner en film olagligt och att streama en film olagligt.

Att lägga upp streams är straffbart och regleras i lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och straffet är böter eller fängelse i två år samt eventuella skadestånd.

Rättsfallen som handlar om streaming är få. Men en 32-åring fälldes 2010 för att ha länkat till en stream av en hockeymatch. Ett komplicerat fall, efter­som länkningen som gjordes var till 

Canal Plus egen stream, som inte hade något skydd eller spärr. Dessutom åberopades inte signalrätten under rättegången. Signalrätten innebär att man inte får sända vidare ett direktsänt evenemang.

Peter Johansson berättar att han ofta brukar titta på fotbollsmatcher via olagliga streamingsidor eftersom att de lagliga är för dyra.

– Att titta på en allsvensk match via de officiella sidorna kostar cirka 120 kronor. Via de illegala är det gratis, men jag brukar ändå donera några kronor för att jag uppskattar deras jobb. Jag skulle vilja säga att streaming via officiella sidor är som att åka bil och att streaming via illegala är som att åka kollektivt.

Han tycker att det är lite konstigt att man kan titta på olagligt streamat material utan att åtalas för brott.

– Egentligen är väl inte lagen särskilt bra, det borde inte finnas ett kryphål på det sättet. Det borde vara samma lagar för illegal streaming som för illegal nedladdning, säger Peter Johansson.

En anonym grupp som håller på med olaglig streaming av bland annat fotbollsmatcher berättar att de började med streamingen för att de såg en outnyttjad marknad.

– Vi har valt att börja streama då vi ansåg att det saknades en stream med hög kvalitet, som också visade svensk sport. Både när det gäller hockey och fotboll. Så vi valde att börja och har sedan vår start i februari ökat ganska radikalt och vi hoppas att det fortsätter i den riktningen.

De tycker att lagarna mot illegal streaming är bra, men de vill att fler ska kunna se matcherna.

– Vi tycker att alla lagar som finns omkring streaming är ganska bra, men vi har valt att gå på säkerhet och sända till alla som älskar sport, men som inte har råd att betala 400–500 kr i månaden för att kunna se på sport.

Gruppen tror att streamingen har ökat de senaste åren.

– Vi tror att den har ökat, det finns ganska många ”privata” streams och även några mindre streams som folk använder sig av.

Magnus Törnblom, ansvarig för företagsinformation på TV4-gruppen, berättar att det finns ett samordnat motstånd från de stora tv-bolagen mot den illegala streamingen.

– Vi är givetvis emot all form av illegal streaming. Vi jobbar istället för att främja legala tjänster, exempelvis genom TV4 Play och C Sports. Vi är också medlemmar i STOP (Nordic content protection), där både tv-bolag och rättighetsinnehavare arbetar för att motverka illegal streaming.

Marianne Levin hoppas att det kommer att komma fler sätt att streama på laglig väg.

– Många är villiga att betala en månadsavgift, men vissa tjänster är lite omogna, framför allt när det gäller film.

Hon tror att det handlar om att utveckla ett sätt att streama som sätter användaren i centrum.

– Man ska inte behöva abbonera flera månader för en match och man ska inte behöva köpa en hel skiva om man bara vill lyssna på en låt.

SFT har sökt Antipiratbyrån för en kommentar, men de har valt att avstå.

Peter Johansson heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hemkär hiphopambassadör

Intervju

Under artistnamnet Max Peezay är Tom Piha känd som Sveriges grimepionjär framför andra. I engagemanget för genren kombineras det personliga och det politiska, hiphopens universella tilltal och kärleken till hemorten Henriksdalsberget. FRIA har samtalat med en musikalisk ambassadör som förblir trogen Stockholms närmaste förort.

Fria.Nu

Politiskt engagerad ordvirtuos

Intervju

Rapp, träffsäker och alltid politiskt orienterad har underground-hiphoparen Sage Francis gett ut skivor i bästa gör det själv-stil i drygt tio år. Den senaste Human the Death Dance släpptes i maj och förra helgen gästade han Debaser i Stockholm. Med sina konstfulla uppmaningar att bojkotta giriga storföretag och animalieindustrin trollbinder han publiken. En av Sveriges egna spoken word-poeter, Kung Henry, fick en pratstund med honom efter spelningen.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2024 Stockholms Fria