• Angelo Graziano i Stockholm, tio dagar efter frigivningen.
  • CBD-olja som numera kräver försäljningstillstånd från Läkemedelsverket.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelsestraff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Juni har just börjat och Angelo Graziano har varit på fri fot i lite mer än en vecka. Han har tagit sig från Malmö till Stockholm bland annat för att medverka i en dokumentärfilm om medicinsk cannabis där han är en av huvudpersonerna. I stort sett är han sig väldigt lik, men han upplevs som mer samlad nu än sist vi sågs. Största skillnaden är tonen i rösten. Utsagorna är fortfarande lika bestämda och stundtals lika temperamentsstinna som den där decemberdagen i Malmö tingsrätt 2016, men han ger ett mildare helhetsintryck.

– Det har ju varit som en lång semester, säger han.

Tre månader har han spenderat på Karlskoga-anstalten, med enda koppling till världen utanför i form av ett fåtal besök från närmast sörjande. Vi kan snabbt konstatera att mycket har hunnit hända här ute de månader han varit frånkopplad och att det nog kommer ta ett par veckor för honom att uppdatera sig på allt.

– Där inne hade jag ju varken telefon eller tillgång till internet. Lite har jag ju fått berättat  av de som har hälsat på men såklart inte allt, säger han och tillägger att samtalen under besöken mest har handlat om sånt som rör familjen.

"Många korkade lagar"
För de allra flesta är han mest känd som ”cannabisdoktorn” och brottet han just har avtjänat sitt straff för är innehav av narkotikaklassad cannabisolja. Angelo har sedan sju år tillbaka sålt cannabisoljor med olaglig mängd THC till människor som efterfrågat dessa i syfte att lindra eller bota diverse sjukdomstillstånd. Men en stor del av verksamheten har även bestått i försäljning av CBD-olja gjord på laglig industrihampa och medan Angelo har suttit inne har bland annat två av Sveriges största CBD-företag tvingats stänga ner sina verksamheter. Detta sedan Läkemedelsverket förbjudit fortsatt försäljning av hampaprodukter som innehåller den numera läkemedelsklassade substansen CBD.

–Det är så mycket korkade lagar i det här landet. Från att ha varit en riktig bluffprodukt som inte hjälper mot någonting, är det plötsligt alldeles för medicinskt, säger Angelo och skakar på huvudet.    

Kraftig smärtlindring
Protesterna mot försäljningsförbuden har varit omfattande, inte minst från frustrerade konsumenter som med vässade pennor gjort gemensam sak av att yttra sitt missnöje mot Läkemedelsverkets beslut via bland annat sociala medier.

– Förhoppningsvis börjar folk äntligen kräva politiker och myndigheter på sin rätt till dessa produkter nu. 

Angelo har tidigare hävdat att hans sätt att driva verksamheten, under radarn, delvis skyddar honom från att hamna i trassliga situationer med myndigheter. Den uppenbara straffrisken till trots. Under de år han har ägnat åt konsultationer och försäljning av cannabisoljor har han sett närmast mirakulösa hälsoeffekter hos många av sina klienter berättar han. Fria har intervjuat ett antal av dessa och skrivit om bland annat Anne-Lie Kronohage som haft hjälp av oljorna mot svåra smärtor av endometrios. Under tiden som Angelo har suttit inne har hon fått hjälp med cannabispreparat från en klinik i Köpenhamn.

I samband med inspelningen av dokumentären innan vårt samtal idag träffade Angelo en annan av sina klienter i Järfälla.

–Han har ett amputerat ben och i flera års tid tog han 120 mg morfin om dagen mot fantomsmärtor. Åke som han heter brukar säga att han var smärtfri fem minuter om dagen innan han började med oljan, medan han numera bara har smärta fem minuter.

Åke är motståndare till droger och lät sig övertygats av en vän att prova några bloss på en joint för några år sedan, vilket ledde till att han var smärtfri för första gången på sex år, berättar Angelo. Det fick honom att börja intressera sig för cannabis som medicin. I sitt sökande efter information hittade han sedan Angelo och började köpa hans oljor för självmedicinering.

–Det är så viktigt att informationen om medicinsk cannabis sprider sig. För att kunna skaffa sig kunskap måste folk först höra talas om det, sedan kan de ju själva öppna sin dator och bilda sig en egen uppfattning utifrån den vetenskapliga fakta som finns om cannabis internationellt, säger Angelo.

Fick tips från en vän
Första gången han själv hörde talas om att det skulle finnas medicinska aspekter av cannabis slog han, likt många andra, ifrån sig det som nonsens. Han fick tipset från en vän som uppmuntrade honom att åtminstone undersöka saken i syfte att eventuellt kunna hjälpa sin cancersjuka pappa. Det tog sedan två år av egenstudier via nätet innan han var övertygad om att det här var något som var värt att testa. Han lyckades aldrig övertyga sin far att prova cannabisolja, men har sedan han började hunnit distribuera oljor till vad han gissar rör sig om ett par- tre tusen klienter.

Fängelsestraffet har inte fått honom på tankar om att byta spår, däremot kommer han i fortsättningen att fokusera på oljor av industrihampa. Gällande Läkemedelsverkets nya försäljningsförbud känner han sig varken träffad eller oroad.

–  Jag kommer köra på. Jag bryr mig inte. Men som sagt, jag kommer att fokusera på hampaoljan och där har jag ju en EU-lag bakom mig så jag tar det bara till Europadomstol om det skulle behövas.

Letar investerare
Facebooksidan han använder som plattform för verksamheten växer konstant och har just nu närmare 6000 medlemmar. Under fängelsetiden är det många som har försökt nå honom såväl där som via det telefonnummer han hade innan han greps. Verksamheten har, med allt vad det innebär, stått helt stilla de månader han har varit borta och det kommer ta ett tag att komma ikapp konstaterar han.

– Jag har inte ens hunnit träffa mina producenter än och kan inte ta några beställningar innan jag vet hur det ser ut med produktionen.

Drömmen är att hitta en investerare som skulle göra det möjligt att få igång en laglig verksamhet i form av ett bolag med säte bortom Sveriges gränser. Han vill att bolaget ska producera egen högkvalitativ olja av större mängd än han klarar att tillhandahålla själv på det sätt som han jobbar nu.

– Det är klart att jag hellre hade haft en investerare som gjort det möjligt för mig att dra igång en vit verksamhet som myndigheterna inte kommer åt. Så länge det är så här kan jag ju bli tagen lite då och då, vilket är en katastrof framförallt för mina klienter.

Ansiktsuttrycket som närmast går att beskriva som blasé förstärker intrycket av att han är lika van som trött på att fightas mot rättssystemet. Men är det något han verkar ha fått med sig från tiden på Karlskogaanstalten så är det hopp om framtiden.

– Jag har träffat intressanta personer i fängelset, framförallt en kille som vill hjälpa mig genom att koppla ihop mig med en investerare. Är han seriös och vill investera i ett bolag kan jag börja ta hundra ordrar om dagen istället för ett tiotal som är max vad jag klarar just nu.

Ekonomiska intressen
Angelo Graziano ser det som en nödvändighet att ha bolaget i ett annat land för att slippa problem med svenska myndigheter. När det gäller de återkommande försöken från Läkemedelsverket och åklagarmyndigheten att strypa CBD-marknaden som vuxit fram senaste åren, är han övertygad om att det är ekonomiska intressen hos läkemedelsindustrin som ligger bakom.

– De stora bolagen, oavsett om det handlar om olja eller medicin, styr världen. När de som håller i pengarna säger till politiker och myndigheter hur de ska agera, vilka lagar och regler som ska gälla, så blir det så, säger han som om det vore en självklarhet.

På tal om pengar så finns det ju en hel del att tjäna även på naturliga cannabisprodukter. Finns det inte anledning att tro att ekonomiska intressen är vad som styr även den marknaden?     

– Givetvis finns det mer eller mindre seriösa aktörer inom alla områden. Men hade pengarna varit min drivkraft hade jag fortsatt med investerarna jag hade för några år sedan som ville att vi skulle använda oss av billig hampa från Slovenien bara för att vi skulle tjäna mycket pengar. Jag har tjänat minimalt för att ha den bästa produkten och tidvis gått väldigt mycket back ekonomiskt för att jag givit bort oljor gratis.

"Går i rätt riktning"
Den bästa oljan utvinns enligt honom genom att kokas fram långsamt i högprocentig alkohol. Samtidigt menar han att all form av hampaolja, oavsett hur den produceras, är till nytta för kroppen eftersom cannabinoider oavsett koncentration boostar immunförsvaret. Läkemedelsverket har i sina beslut om förbud argumenterat för konsumentsäkerheten och risken för att människor luras att köpa oljor som är verkningslösa. När det kommer på tal börjar Angelo skratta.

– I början när jag gick ut med de här oljorna sa de att jag var en oseriös kvacksalvare som lurar folk eftersom det här inte är medicinskt alls. Nu är det plötsligt alldeles för medicinskt att hantera för någon som inte är läkare.

Angelos övertygelse om cannabisoljornas närmast gränslösa medicinska potential är minst sagt påtaglig. Svaret på frågan om det finns något som skulle kunna få honom att sluta med verksamheten är ett tveklöst ”nej”.

– Jag har lagt ner så många år på det här och blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig. Sen vet jag att det går i rätt riktning nu och ger det max två, tre år så kommer det nog vara lagligt till och med att röka cannabis även i Sverige.    

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Althögern lanseras i Skandinavien

Intervju

Två konkurrerande nyfascistiska nätverk lanseras samtidigt i Stockholm kommande helg. Mathias Wåg förklarar konflikten i alternativhögern.

© 2024 Stockholms Fria