Ny deportation till Irak | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Ny deportation till Irak

Ytterligare ett antal irakier avvisades från Migrationsverkets förvar i Kållered i tisdags kväll. Enligt Aktion mot deportations hemsida rör det sig om ett 20-tal personer, polisen har inte velat bekräfta uppgifterna.

Trots att FN:s flyktingorgan UNHCR i sina senaste riktlinjer från den 1 juni understryker att irakiers asylskäl ska utredas noga eftersom situationen för dem är svår så fortsätter avvisningarna.

– Jag kom till förvaret vid halv åtta på tisdagskvällen och då var det ett stort polispådrag med fyra hästar och en helikopter, säger Julia Roos, en autonom aktivist som var där för att demonstrera. Hon berättar också att några aktivister hade kontakt med personer inne på förvaret och att de på så sätt fick information om irakierna.

I ett videoklipp som lagts upp på internet kan man se hur polisen försöker stoppa en aktivist från att filma händelseförloppet. Men förutom denna incident säger Julia Roos att allt gick lugnt till.

– Eftersom vi fick information om tiden för avvisningen väldigt sent så blev det mest en symbolisk aktion den här gången.

Enligt Aktion mot deportations hemsida var en av de personer som avvisades en fembarnspappa vars barn kommer att lämnas kvar i Sverige. Pappan ska tidigare ha blivit utsatt för mordförsök i Irak.

GFT har varit i kontakt med Migrationsverkets och polisens presstalespersoner, men ingen av dem har velat kommentera uppgifterna.

Rekommenderade artiklar

Antimuslimsk rörelse vill demonstrera i Stockholm

Counterjihad och en rad antimuslimska rörelser med internationella förgreningar har proklamerat att man ska anordna en demonstration i Stockholm senare i sommar. ”Man uppfattar Islam som en våldsideologi, och inte som en religion”, säger statsvetaren Martha Hannus.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria