Stockholms Fria

Antimuslimsk rörelse vill demonstrera i Stockholm

Counterjihad och en rad antimuslimska rörelser med internationella förgreningar har proklamerat att man ska anordna en demonstration i Stockholm senare i sommar. ”Man uppfattar Islam som en våldsideologi, och inte som en religion”, säger statsvetaren Martha Hannus.

Framträdande personer inom Counterjihad, en rörelse med internationella förgreningar som av bedömare beskrivs som islamofobisk, planerar att hålla en demonstration i Stockholm den 4 augusti, samma dag som Prideparaden.

Tillsammans med olika allierade grupper, som Stop islamization of nations, Sions, och English defence league, EDL, förklarar man att mötet i Stockholm ska bli det första världsomspännande initiativet.

Statsvetaren Martha Hannus har skrivit rapporten Counterjihadrörelsen – en del av den antimuslimska miljön, utgiven av Expo research.

Hannus drar slutsatsen att den norske terroristen Anders Behring Breivik, som mördade ett stort antal medlemmar från det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet förra sommaren, starkt har låtit sig påverkas av Counterjihad. Vidare påpekar hon att folkmordet på Bosniens muslimer föregicks av en upptrappning av den antimuslimska retoriken – och att den påminner kusligt mycket om den som Counterjihadrörelsen använder sig av.

Men Martha Hannus vill ändå tona ner hotbilden.

– Det beror på vad man menar med farlig. Det är en massa saker som händer på internet och det är svårt att veta hur många som mobiliserar sig i praktiken. Men det är en väldigt farlig retorik, en idévärld som är tillgänglig för alla. Men de yttersta slutsatserna kan vara ganska drastiska.

– Counterjihadrörelsen delar upp människor i ett ”vi” och ett ”dom”. I ett ”vi” som är civiliserade – och i ett ”dom” som är ociviliserade och farliga. Breivik är ett exempel på en ensam och vilsen person som kan lockas av en sådan här retorik. Det är uppenbart att han delar de här människornas världsbild.

Counterjihadrörelsen uppger att anledningen till att man vill förlägga sin demonstration till Stockholm är att Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprängde sig själv till döds på Drottninggatan under julruschen i december 2010. Olika antimuslimska rörelser, som English defence league, har tidigare anordnat demonstrationer i europeiska städer, där det även förekommit våld.

– Jag vill inte riktigt spekulera i varför man har valt Stockholm. Men för dem i deras tankevärld är det ett bra motiv med Taimour Abdulwahab al-Abdaly. Han radikaliserades i Luton och det var också där som English defence league bildades, säger Martha Hannus och tillägger:

– I den här rörelsen förekommer väldigt stora ord och åtbörder. Man har pratat om världsomspännande allianser länge. Det var stora ord också i Århus den 31 mars i år. Men bara ett par hundra personer dök upp. Motdemonstrationen var betydligt större. Man saltar sin retorik.

Och frågan är om det hela rör sig om en strategi för att söka efter uppmärksamhet.

– Vi satt igår och planerade för sommaren, ända fram till slutet av augusti – och där såg vi ingenting. Men det kan ju tillkomma någonting senare, svarar inspektör Ulf Lindgren på länskommunikationscentralen om Counterjihad har ansökt om demonstrationstillstånd.

Fakta: 

Counterjihadrörelsen

• En spretig och främst internetbaserad rörelse.

• Gatesofvienna.blogspot.com anses vara en de viktigaste bloggarna för rörelsen. Terroristen Anders Breivik citerar därifrån över 100 gånger i sitt manifest.

• Sverigedemokraterna, genom riksdagsledamoten Kent Ekeroth, är den svenska länken till counterjihad i Europa.

• Rörelsen motsätter sig islamisering av Europa och utmålar en framtid där muslimerna tar över Europa genom att de föder fler barn än européerna.

Källa: Counterjihadrörelsen – en del av den antimuslimska miljön av Martha Hannus

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2024 Stockholms Fria