Stockholms Fria

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

Företrädare för Svenskarna parti, SvP-Stockholm, kontaktade ett flertal äldreboenden i Upplands-Bro för att – som de beskriver det på sin hemsida – under skärtorsdagen sprida påskglädje bland de äldre. På ett boende säger sig sällskapet på fyra personer ha blivit varmt välkomnat.

– Det har ägt rum, säger partiordföranden Stefan Jacobsson som själv inte var delaktig i aktionen. Han vill heller inte berätta vilket av kommunens äldreboenden det rör sig om.

– Jag vet hur rubrikerna kommer att se ut. Det finns ingen anledning för mig att ge den informationen och hänga ut dem som tog emot oss, säger han.

En av dem som var delaktig och drivande i påskaktionen är Mats Brodin från Bro, som kallar sig för kommunfullmäktigekandidat för Svenskarnas parti. Han lämnade under vintern in ett medborgarförslag till utbildningsnämnden där han helt vill avskaffa svenska för invandrare, SFI. Mats Brodin svarar varken på mejl eller ringer tillbaka efter påstötningar från SFT.

Enligt beskrivningen på partiets hemsida fick han och hans sällskap kalla handen från flera äldreboenden i kommunen. Men en verksamhetschef gav ett varmt välkomnande ”med ett stort leende”.

– Våra gamla har inte slitit ut sig för att de ska gömmas och glömmas bort på ålderdomshem där en allt mer överarbetad personal får det svårare och svårare att genomföra ett gott arbete på grund av neddragningar i verksamheten, säger Mats Brodin enligt artikeln.

Upplands-Bro har fyra äldreboenden och två servicehus. Svp-Stockholm har lagt ut en dokumentation av händelsen på Youtube, där några personer sitter i en lägenhet och gör i ordning flera plastkassar med påskägg. Personerna går sedan genom Kungsängens centrum med sina godiskassar och fram till en port. Där stannar de. Några bilder inifrån får vi dock inte se. Efter en del efterforskningar tror vi att det rör sig om Kungsängens servicehus:

– Nej, nej. Vi skulle absolut inte ha tillåtit det här, vi har inte ens blivit tillfrågade och det gäller även de andra äldreboendena, hävdar tillförordnade omsorgschefen Marja Kammouna som berättar att hon själv var på plats i servicehuset under skärtorsdagens förmiddag.

– Då var det inga aktiviteter. Och jag borde i så fall ha hört talas om det, eftersom det var personal på plats. Man kan ju inte neka någon att stå utanför, säger hon.

Men efter ytterligare efterforskningar visar det sig att det rör sig om Kungsgårdens äldreboende, som ligger i servicehusets närhet.

– Jag trodde att de var religiösa eller kom från någon kyrka. De brukar vara lite mera utåtriktade, säger samordnaren Ruth Donoso som blir bestört när hon får höra att det fanns en mörkare politisk agenda från personerna som vänligt tog kontakt med henne och uppgav att de ville genomföra en god gärning.

– Jag har själv utländsk bakgrund och är kanske lite öppnare, men nu känner jag mig bara lurad och godtrogen. De andra samordnarna på de andra äldreboendena sade nej – eftersom de tyckte det hela var lite konstigt. Jag frågade flera gånger vilka de var. Men de sa bara att de var kompisar och att de inte var kopplade till någonting, berättar Ruth Donoso.

När hon får se filmklippet på Youtube utbrister hon:

– Det var jätttetråkigt. Så här gör man inte. Det här var inte bra. Om man kommer från ett politiskt parti som Moderaterna eller Socialdemokraterna för ett besök får man ta kontakt med oss för ett godkännande, sedan avgör vi om det är lämpligt.

Högerextrema Svenskarnas parti fick inga röster alls i kommunalvalet i Upplands-Bro år 2010. Sverigedemokraterna, som hade vågmästarrollen fram till förra valet, har i dagsläget två mandat i fullmäktige. Den ena av dem, Mikael Höglund, som suttit i fullmäktige sedan 2006, riskerar uteslutning ur partiet efter antisemitiskt färgade uttalanden.

– Jag började fundera på SvP när Sverigedemokraterna började jävlas med medlemmarna. Jag har ännu inte riktigt kollat vad Svenskarnas parti är för något. Jag får se hur jag gör. Jag är egentligen sosse, men sossarna har svikit de etniska svenskarna, säger han till Expo.

Hur är klimatet när det gäller främlingsfientlighet och rasism i Upplands-Bro? Khalouta Simba, ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet, anser att situationen är hanterbar. Men han är också delvis bekymrad. Någon större aktivitet från den lokala SvP-avdelning har han inte märkt av.

– Det var en kille på fullmäktige, men annars inte. Jag har inte uppfattat det som så jobbigt. Visserligen finns Sverigedemokraterna här men de har inte så stort inflytande, även om man ser att deras popularitet ökar. Och det är oroande. Det finns en tendens, kanske finns det underliggande känslor där, säger Khalouta Simba, som menar att hans politiska meningsmotståndare förenklar frågeställningar:

– Det kan göra att människor attraheras och att folk anser att de har rätt. Om man inte vill prata om saker på sättet som Sverigedemokraterna vill, kanske folk tänker: Då måste de ju rätt!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

© 2024 Stockholms Fria