Klassisk komedi i modern tappning | Stockholms Fria

Recension


Teater
AV: Moliére REGI: Fredrik Hiller I ROLLERNA: Sharon Dyall, Martin Aliaga, Jessica Forsberg, Per Ragnar, Jakob Stadell, Sara Nygren, Patrik Almqvist, Anki Albertsson

Stockholms Fria

Klassisk komedi i modern tappning

Årets sommarföreställning i Hågelbyparken är en modern version av den franske författaren Moliéres (1622–1673) komedi om den svekfulle Tartuffe som nästlar sig in i en familj och försöker tillskansa sig dess förmögenhet genom bedrägeri. Moliéres Tartuffe är en religiös hycklare, medan den moderna motsvarigheten är en ekonomisk coach som försöker bedra en kaotisk familj.

Medlemmarna i familjen kanske kan ses som en metafor för vanliga människorna i länder med krisande statsfinanser som måste utstå nedskärningar dikterade av diverse ekonomiska ”gurus.” Tartufferollen får stå för en karikatyr av de ”besservissrar” som styr världen i dag. Uppdateringen av den här klassikern ger en extra krydda till huvudfiguren, som skapades på 1600-talet men som fortfarande dyker upp i nya skepnader under olika århundraden och slår blå dunster i ögonen på människor.

Hågelbyparkens version av Tartuffe är mycket fräsch och klassikern blir mer aktuell än på länge i deras moderna tappning. Uppsättningen är omarbetad för att väl passa i vår ”marknadsekonomiska” nutid. Huvudrollen i pjäsen har dessutom omvandlats till en kvinnlig karaktär (Sharon Dyall), som sig bör iklädd kritstrecksrandig kostym. Detta ett radikalt grepp som faktiskt fungerar utmärkt i det här sammanhanget.

En av kulturens uppgifter är att i satirens form peka finger åt avarter i samhället, vilket årets föreställning i Hågelbyparken gör på ett mycket underhållande sätt. Den uppförs av en härlig ensemble som verkligen lever sig in pjäsen och får med sig publiken på noterna. Förutom det satiriska temat finns det många andra kvaliteter i den här uppsättningen. Föreställningen innehåller en stor portion humor som sig bör, men även ett antal mycket fina sångnummer. Framför allt bör nämnas Patrik Almqvist som spelar Orgons son Martin och är på väg är på väg att bli gift med Tartuffe enligt modern Orgons (Jessica Forsberg) önskemål. Hans vackra sång lyfter föreställningen ytterligare.

Framförandet av den här komedin är en sammansättning av många fina prestationer. Det är en underhållande föreställning, precis som sommarteater ska vara. Publiken tyngs inte ner av djupt allvar, men samtidigt får den med sig något hem att diskutera. Tartuffe i Hågelbyparken är en riktig fullträff. Publiken kan njuta av den här föreställningen ända fram till 19 augusti.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria