Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

S och kapitalet åter i samma båt

I fredags kom till sist sossarnas ställningstagande till vinster i den så kallade välfärdssektorn. Beslutet blev ett klassiskt socialdemokratiskt ställningstagande. Istället för att sätta stopp för vinsterna ska de centralstyra verksamheterna. Ja till det sämsta från kapitalismen – utsugningen, kombinerat med ja till det sämsta från socialismen – centralstyrningen.

Från socialdemokratin över miljöpartiet, alla allianspartierna och vidare till sverigedemokraterna upprepas ett ständigt mantra om att utan rätten att ta ut vinster kommer ingen att vilja driva skolor med mera. Det är ett äkta hån mot alla som drivit icke vinstdrivande, idéburna skolor, vårdinrättningar, förskolor, omsorg och så vidare. Att tro på Mammon som enda drivkraft är att inte tro på människan som en kreativ och positiv varelse. Det är att inte tro på mänskligheten.

En annan myt som ofta sprids av dessa partier tillsammans med svenskt näringsliv, är att alternativet till vinstdrivet är verksamheter som går med förlust, med andra ord i konkurs. Det finns förstås ingen sanning i det. Det är denna tidning en av väldigt många bevis på. Mediekooperativet Fria Tidningar har nu funnits i snart tolv år utan att en enda krona har plockats ut i vinst. De år vi har gjort ett överskott har det gått direkt tillbaka in verksamheten för att höja kvalitén och nå ut till fler. Självklart finns det ingen verksamhet som går exakt på kronan plus minus noll varje år. Vissa år kan det bli lite plus och andra år lite minus. Men att ha en verksamhet som inte är vinstdriven, där vinst aldrig plockas ut, och som över tiden går jämnt upp är inga problem. Det är det som gäller för större delen av den sociala ekonomin och den idéburna sektorn i samhället.

Vinst är problematiskt inte bara för att det är fel att multinationella företag plockar ut miljarder av skattepengar som borde gå till skola, omsorg, sjukvård med mera. Det är också och kanske framför allt ett problem därför att vinst är fel grund att driva dessa verksamheter på. Skola ska du inte driva för att tjäna pengar på ungarna. Skola ska du driva för att du vill ge ungarna en riktigt bra skola, med en pedagogik och inriktning som du tror kommer att ge dem goda förutsättningar i livet. När vinstintresset kommer in blir de värderingarna undanträngda. Inte bara i just den verksamheten, utan det vi sett under de tio senaste åren är att vinstskolorna på ett förkrossande sätt tagit över på de idéburna skolornas bekostnad.

Det finns rent praktiska problem med att förbjuda vinst i välfärdssektorn, det ska erkännas. Hur ska vi till exempel kunna hindra en rektor som äger en skola att ta ut en gigantisk lön istället för att definiera det som vinst? Och hur ska vi hindra att ett stort multinationellt företag låter ett dotterföretag äga byggnaden där verksamheten ligger och tar ut en jättehyra från vårdföretaget som ingår i samma koncern? Eller som ett skolbolag gjorde, köpa datorer från ägarnas andra bolag. Men inte desto mindre behöver vi göra vad som går för att sätta stopp för vinsterna. Förbjuda vinster och sedan förhindra att företag går runt förbudet så långt som det går. I bästa fall lyckas vi helt och i värsta fall lyckas vi bara minska vinstuttaget. Men även det senare vore ett stort steg framåt som skulle ge de idéburna verksamheterna möjlighet att vinna mark igen.

Istället för att sätta stopp för vinsterna i välfärden vill sossarna nu ”ställa hårdare krav på vilka som får driva välfärdsverksamhet. Kompetens, seriositet och långsiktighet hos ägarna ska vara ett krav för att få tillstånd att starta nya välfärdsverksamheter.” Med andra ord politiker och byråkrater i staten, landstingen och kommuner ska återigen bestämma vilka som anses vara de goda kapitalister som ges tillstånd att mjölka kommuner och landsting på skattepengar. Vi har sett det förut i allt för många branscher och inte är det de idéburna verksamheterna som prioriteras. Tvärtom har ju Socialdemokraterna i dessa sammanhang stått lika nära, om inte närmare, storkapitalet som de borgerliga.

Så byggs ett korrupt samhälle, om du kliar min rygg så kliar jag din. Det är ingen vacker syn när sossarna återigen väljer det sämsta från de blå och det sämsta från de röda, när staten och kapitalet åter sätter sig i samma båt.

Fakta: 

<h2>Lennart vill se mer av den sociala ekonomin och idéburna verksamheter samt mindre av både staten och kapitalet i den så kallade välfärdssektorn. </h2>

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria