Hon tar ton mot högervinden | Stockholms Fria
Fria Tidningen

Hon tar ton mot högervinden

I veckan släpps före detta Tant Strul-trummisen Nike Markelius &Röda orkesterns debutplatta. Målet är högt satt – att påverka valutgången 2014, berättar hon.

Vad ska barnen ärva?, Aktion!, Den blåa handen tar... Titlarna hos Nike &Röda orkestern skvallrar om drivkraften, viljan att förändra. Frontkvinnan Nike Markelius sticker inte under stol med att syftet med debutskivan Det står skrivet, som släpps i dagarna, är att påverka utgången i nästa riksdagsval.

– För tre år sen ungefär så började jag känna mig... vred och less på de stora förändringar, i mina ögon försämringar, som sker i Sverige och i världen, förklarar Nike Markelius över en kaffe i Farsta centrum. Jag hade suttit och sett på nyheterna, hört vittnesmål från vänner och även själv varit drabbad, så det var en ackumulerad vrede. Till slut bara kände jag att, nä, jag måste göra nånting. Så då bestämde jag mig för att använda min musik, min röst och min skapande kraft för att på något sätt verka för förändring.

På Det står skrivet (MNW/Universal) har Nike Markelius komponerat låtarna utifrån texter som hon bett ett antal skönlitterära författare skriva.

– Det är mycket roligare och coolare att höra det ur olika människors hjärnor, inte bara sitta ner och skriva alla texter själv. Sen var jag också nyfiken, vad vill andra skriva om, hur ser andra människor på det här som händer?

Bland textförfattarna återfinns bland andra Mian Lodalen, Inger Edelfeldt, Katarina Mazetti och Carsten Palmaer.

– Uppdraget var att de skulle skildra vår samtid ur ett politiskt och existentiellt perspektiv, inte kärlekssånger. Min idé som från början var ett slags protest utvecklades lite grann till att också bli lite av en historieskrivning, ett tidsdokument.

Har politik alltid varit en del i din musik?

– Nä, inte på det här sättet, det har det inte varit. Jag har väl som de flesta andra stått och sjungit om mina kärlekshistorier. Det känns skönt att sjunga låtar som handlar om mer än om bara mig och mitt liv, att också föra fram andras ord med min röst.

I Nike &Röda orkestern har Markelius hängt på sig gitarren; hon är annars trummis i grunden och förmodligen mest känd som sådan i Tant Strul.

– Efter många tankar hit och dit bestämde jag mig ändå för att jag inte ville spela trummor i det här bandet, för jag vill kunna leverera de här texterna med mer närhet. Och så har jag börjat spela elgitarr på äldre dar, jag tycker det är så himla kul!

Nike Markelius började sin musikaliska bana i punkbandet Usch när hon var i 16-årsåldern.

– Vi var ju väldigt politiska när jag tänker efter. Vi var de första punkarna i Sverige, vi var skitarga, vi var arga på polisen, det fanns inga ungdomsgårdar och vi skrev arga texter om det där. Och från det här råa, raka som var Usch så var ju Tant Strul new wave för mig. Det var en otrolig utmaning, musiken var så spännande uppbyggd.

– Sen har jag jobbat mycket som teatermusiker, och det som är härligt nu är ju friheten, jag känner mig så fri när jag spelar, jag behöver inte tänka. När man var yngre, då hade man andra nojor, andra osäkerheter.

Markelius har ett passionerat förhållande till musikvideon:

– Det är så otroligt roligt, även om det inte finns så många andra forum för det längre än youtube och facebook. Jag och mina två döttrar producerar dem själva med våra kompisar och nu har vi har gjort sju stycken. Bara till den här skivan har vi gjort vår fjärde. Jag tycker det visuella ger låtarna ytterligare en dimension, att man får ansikten, en liten historia och bilder till.

Fakta: 

Nike, Röda orkestern och Tant Strul

• Nike ;Röda orkestern: Nike Markelius (sång o gitarr), Lotta Partapuoli (gitarr), Mia Kempff (bas) och Johannes Nordell (trummor).

• Tant Strul bildades 1980 av Kärsti Stiege, Liten Falkeholm, Kajsa Grytt, Malena Jönsson och Micke Westerlund. Efter första LP:n 1982 ersattes Westerlund av Nike Markelius. Gruppen splittrades 1985 men har återförenats då och då, senast för en turné i somras som nu avslutas med tre spelningar: 17/11 på Strand, Stockholm, 21/11 på KB, Malmö och 22/11 på Pustervik, Göteborg. I Stockholm uppträder både Röda orkestern och Tant Strul.

• Nike Markelius (f. 1962) har tidigare släppt soloplattan Ansikte (1996) och Nike Gurra (1987) med Gurra Ljungstedt.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria